– Giske valgte å slakte Cermaq

548

– Staten valgte å slakte et ledende fiskeriselskap istedenfor å være med å bygge et norsk fyrtårn, sier en åpenhjertig John Fredriksen til Finansavisen. Han kaller kampen om Cermaq den mest uprofesjonelle han har sett.

– Jeg har vært med på mange oppkjøpsprosesser, men salgsprosessen rundt Cermaq er nok den mest uprofesjonelle jeg har sett, sier John Fredriksen til Finansavisen lørdag.

Marine Harvests hovedaksjonær legger ikke fingrene mellom når han kommenterer den høyt profilerte kampen om Cermaq.

– Jeg synes det er en minister, styre og noen rådgivere i Cermaq som har tatt på seg et ansvar. Et ansvar for de aksjonærverdiene de har ødelagt for de aksjonærene som aldri fikk muligheten til å akseptere vårt bud, sier Fredriksen.

– Ingen hadde noen interesse i aksjen, da Marine Harvest kjøpte seg inn rundt 80 kroner per aksje. Når vi så bød 105 kroner ble staten plutselig interessert.

Ettersom staten ikke aksepterte et bud på 112,50 kroner, selv om Cermaqs styre var tilfreds med det, ble det budet ikke fremmet.

– Isteden snur de seg rundt og kjøper opp mot 20 prosent av selskapet på en langt lavere kurs, dagen før vårt formelle tilbud går ut. I et mer velregulert kapitalmarked ville slikt vært umulig, mener han.

Fredriksen sier videre at næringsminister Trond Giske ringte Tor Olav Trøim midt på natten, og sa at dersom Marine Harvest ikke gikk opp 80 millioner kroner til ville de selge til private equity.

– Vi hadde gått opp nesten en milliard og fant ut at nok var nok. Trøim meddelte at det ikke var én krone mer å hente.

– 80 millioner er langt mer enn det Cermaq nå vil måtte betale til rådgivere, til ledelse og de prisavslag som vil kreves av private equity-kjøperne. Staten valgte å slakte et ledende fiskeriselskap istedenfor å være med å bygge et norsk fyrtårn, sier Fredriksen tydelig oppgitt.

Marine Harvest tilbød også regjeringen å bli forretningspartnere ved å foreslå et oppkjøp i Marine Harvest-aksjer. Det ville gjort at staten kontrollerte åtte prosent av oppdrettsgiganten. Det ble avvist.

– For meg er det en merkelig og uforståelig næringspolitikk. Kanskje var det andre agendaer som avgjorde. Kanskje man ikke ville jobbe med Fredriksen-selskaper. Det er ikke godt å si, sier Fredriksen.

Næringsminister Trond Giske sier at det kun var pris som stoppet en industriell løsning mellom Cermaq og Marine Harvest.

– Jeg ønsket svært gjerne å finne en industriell løsning for Cermaq, gjerne med Marine Harvest. Dessverre kom vi ikke i mål med det. Det skyldes ene og alene pris, sier næringsminister Trond Giske.