Frykter ikke GM-laks

434

Når Marine Harvest og WWF idag tar steget ut og krever merking av genmodifisert laks, advarer de mot en laks som vokser dobbelt så raskt som annen laks. Men oppdrettsnæringen frykter ikke konkurransen.

Den genmanipulerte fisken er en laks som er tilsatt gener fra forskjellige typer laks, samt en åle-lignende fisk. Det gjør at den vokser dobbelt så raskt som en vanlig laks.

Arten skal markedsføres som AquAdvantage salmon, skriver VG.

Diskusjonen går høyt i USA etter at det amerikanske Food and Drug Adminstration(FDA) ifølge Daily Mail forbereder seg på å godkjenne monsterfisken. FDA har konkludert med at «Frankenfisken» er like trygg å spise som vanlig villaks. Også britenes statsminister gir positive signaler til genfisk.

– Miljøutfordringen er den største utfordringen med genmodifisert laks, fordi rømning kan gi gen-utfordringer for annen laks. Men den amerikanske produsenten AquaBounty produserer sin laks i lukkede kar på land, så det er trolig ikke noe stort problem, sier forsker Arne Holst-Jensen ved Veterinærinstituttet.

– Den får ikke rømt

– Vi har produsert laks i lukkede kar i tyve år og aldri hatt en rømning. Det blir det samme som å produsere den på en industritomt i Oslo: Den får ikke rømt, sier pressetalsmann Dave Conley i AquaBounty til VG.

– Helsemessig er det ikke så stor utfordring. Den eneste forskjellen er at man setter sammen ulike gener i fisken og det er ikke farlig for mennesker, sier Holst-Jensen.

– Det som kan bli en utfordring, er for den norske oppdrettsnæringen, hvis AquaBounty lykkes i USA og tar markedsandeler. Jeg tror det er langt frem, men de vil kunne levere lavere priser. Lykkes de, vil det kunne ramme de norske selskapene.

– Hva skiller en genmanipulert laks fra en norsk oppdrettslaks?

– Genmodifisert karpe ble i Kina satt ut i en innsjø sammen med vanlig karpe. Den genmodifiserte karpen var mer aggressiv, men det viste seg at de ikke hadde samme overlevelsesevne, fordi de ikke greide å skaffe seg mat på samme måte som vill fisk. Så det er ikke sikkert at genmodifisert laks vil være et problem for villaksen, sier Holst-Jensen til VG.

Frykter ikke GM-laksen

Administrerende direktør Morten Vike i Grieg Seafood, en av de største lakseaktørene i Norge, frykter ikke konkurransen fra den genmanipulerte laksen.

– Vi har registrert at det er stor skepsis i markedet. Vi tror ikke dette er et produkt forbrukerne vil ha. Sånn sett er dette et ikketema hos oss.

– Så dere frykter ikke konkurransen?

– Nei. Markedet bestemmer og markedet ønsker ikke genmanipulert laks, sier Vike.

Samlet bransje-verden er imot

Informasjonssjef Øyvind Andre Haram i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL), sier bransjen både i Norge og verden er sterkt kritisk.

– Ja, vi er veldig klart imot at slik genmanipulert fisk skal få tilgang til markedene. Den internasjonale lakseorganisasjonen – hvor Norge, Chile, Skottland, Færøyene og Canada er de ledende produsentlandene – fattet nylig vedtak at de er mot en slik utvikling, sier Haram.

– Dere frykter tapte markedsandeler i USA?

– Så lenge de store produsentene i verden står sammen om at vi ikke ønsker å gå i den retningen, ser vi ikke på dette som noen stor trussel.

Redde

Meningsmålinger viser at 90 prosent av amerikanerne ikke vil at fisken skal komme i dagligvarebutikkene som menneskeføde.

Conley i AquaBounty håper godkjenningen kommer snart.

– Vi har ventet i 20 år og håper på snarlig avklaring.

– Hvor mye billigere vil dere kunne produsere fisken?

– Det kommer an på markedet og etterspørselen. Men i tanker kan man produserer hele året; i norske fjorder kan man ikke det når det er for kaldt. Og vår fisk vokser raskere. I tillegg sliter vi ikke med endel av sykdommene som åpne oppdrett gjør

– Vil dere satse i Europa?

– Nå har vi fokus på det amerikanske markedet, så får vi vurdere Europa etterhvert.

De møter kraftig motstand.

– Den utgjør en fare for hele det økologiske systemet. Og villaksen er en av åre viktigste ressurser, sier senator Mark Begich fra Alaska.

Andre mener genmodifisert fisk ikke skiller seg vesentlig fra genmodifisert planter som brukes i blant annet dyrefor.

– Dette er ikke en underlig oppfinnelse laget av en noen gale professorer med underlig hår. Dette er et vel etablert del av matproduksjonen, sier Owen Paterson i det britiske miljødepartementet.

Storbritannias statsminister David Cameron er heller ikke fremmed for at genmodifisert laks kan bli lovlig der også.

– Det er på tide å se på dette spørsmålet på nytt. Vi må være åpne for argumenter fra forskningen, sier Cameron.

– Ikke tillatt

– I Norge er genmanipulerte produkter er ikke tillatt omsatt eller markedsført med mindre Mattilsynet har godkjent dette. Det er i dag ikke godkjent noen GM-produkter verken til fôrvarer eller næringsmidler. Dette gjelder også fisk, fastslår seksjonssjef Lise Torkildsen i Mattilsynet.
Hun fremholder at det viktigste elementet i godkjenningsprosessen er helserisikovurderingen som gjøres av Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM).