Frifunnet for grov uaktsomhet

Nyheter
1295

Fredag falt dommen. Nordhordland tingrett har frifunnet Firda Sjøfarmer på alle punkt i straffesaken som ble reist mot selskapet etter at det oppstod hull i noten på et av selskapets oppdrettsanlegg i Gulen i forbindelse med storm og kraftig uvær i mars 2012.

Statsadvokaten i Hordaland ga ordre om det skulle utferdiges et forelegg mot selskapet for brudd på blant annet akvakulturloven, internkontrollforskriften og forskrift om krav til teknisk standard på utsyr. Påtalemyndigheten mente at selskapet benyttet utstyr som ikke var tilpasset forholdene på lokaliteten og utstyr som innebar at kunne oppstå gnag og slitasje på noten.  I tillegg ble det krevd at selskapet skulle betale erstatning til staten.

Fullt medhold
Firda Sjøfarmer nektet å vedta forelegget fordi selskapet ikke kunne se at man hadde gjort noe galt.  Nordhordland tingrett har nå gitt selskapet fullt medhold. Firda Sjøfarmer er frifunnet for både straffeansvar og erstatningskrav.  I tillegg er staten dømt til å betale cirka 180.000 kroner i saksomkostninger til Firda Sjøfarmer.

På det sentrale punkt i tiltalen konkluderer Nordhordland tingrett med «slik retten har vist til over, er det ingenting å utsetje på dette punkt frå selskapets si side…Retten har etter dette ikkje funne det bevist at det føreligg objektive brot slik påtalemakta har anført….

Etter Firda Sjøfarmers oppfatning skulle det aldri vært reist straffesak mot selskapet.

Sertifiserte
Både Fiskeridirektoratets undersøkelser og politiets etterforskning viste at både lokalitet og samtlige anleggskomponenter var sertifiserte og godkjente. Utstyret var dessuten godkjent for betydelig tøffere vær- og strømforhold enn det som var målt på stedet. Firda Sjøfarmer benyttet førsteklasses utstyr og gjennomførte vedlikehold i tråd med de enkelte leverandørenes anbefalinger. Det utstyr som ble benyttet var helt likt det som ble benyttet av de aller fleste oppdrettere ved slike anlegg.

Firda Sjøfarmer hadde også fulgt sine interne inspeksjonsrutiner og dykkere hadde senest få dager før uhellet inspisert anlegget. Medarbeiderne på anlegget fulgte daglige sjekklister.

Firda Sjøfarmer var for øvrig et av de aller første oppdrettsselskaper som tok i bruk forsterkede tauløsninger i stedet for kjetting for å redusere risiko for gnag og slitasje på not. Til tross for dette mente politiet at selskapet hadde opptrådt grovt uaktsomt.

Ikke overrasket
– Vi er glad, men ikke overrasket, for at tingretten så klart og tydelig fastslår at Firda Sjøfarmer ikke har gjort noe straffbart, sier daglig leder og eier av Firda Sjøfarmer, Ola Braanaas. – Først og fremst er jeg glad på vegne av alle mine ansatte som gjennom en slik sak indirekte blir beskyldt for ikke å ha gjort jobben sin. For dem er dommen en hyggelig oppreisning.

Braanaas var personlig tilstede under hele den uke lange rettssaken.

– Etter hvert som bevisførselen skred frem ble jeg stadig sikrere i min oppfatning av at Fiskeridirektoratets anmeldelse og politiets etterforskning ikke holdt mål. På mange punkter var saken skremmende svakt fundert. Det er dessuten betenkelig bruk av samfunnets ressurser når politi og påtalemyndighet bruker nærmere fem år på å få en slik sak opp for domstolene. Dette har vært en helt unødig belastning på de involverte, sier Braanaas.

Gjensidig tillit
Han er imidlertid glad for at rettssystemet fungerer og at domstolen har foretatt en slik god og grundig behandling av saken. Braanaas håper at både Fiskeridirektoratet og politiet vil lese dommen grundig og ta lærdom slik at næringen slipper slike saker for fremtiden.

– Firda Sjøfarmer legger stor vekt på å ha et godt forhold til fagmyndighetene. Dette må imidlertid være tuftet på gjensidig tillit og samarbeid for å løse næringens utfordringer. I denne saken har vi fått demonstrert hvor galt det kan gå når direktoratet og politiet går til oppgaven med forutinntatte holdninger, subjektive hypoteser og svikt i grunnleggende krav til objektivitet.