En lang rekke råvarer til fiskefôr handles nå på de laveste prisnivåer som er registrert de siste fem år. En må helt tilbake til finanskrisen i 2008-2009 for å finne lavere priser.
Les også: Kina-uro kan gi stor effekt i råvaremarkedet
Krise-priser
En av de klart mest brukte ingrediensene til kraftfôr, for både dyr og fisk, er mais. Her er sommerens prisnoteringer hele 56 prosent under toppnoteringene fra 2012.
Men det er ikke bare mais som har blitt rimeligere den siste tiden. Et nært substiutt for mais er soya, som også er den viktigste ingrediensen i fiskefôr for laks og ørret. Når mais blir billigere, blir gjerne soya det også. Soya, som kvernes og males opp til soyamel og -olje, handles nå på de laveste nivåer siden sommeren 2010.
Til bunns
Rapsolje er mye brukt i fiskefôr, og også her har prisene falt tilbake. Faktisk er det ikke registrert lavere prisnivå i femårsperioden 2010-2015 enn prisnoteringene i juni i år.
Også fiskemel har blitt billigere den siste tiden. Selv om priskurven og -dannelsen følger et annet mønster enn substituttene mais, soya og raps, har fiskemelprisene falt bratt det siste halvåret. En viktig årsak er en dempet kjøperinteresse fra Kina.
Utlignes av styrket dollar
Samtidig som råvareprisene stuper i pris har vekslingskursene gått andre veien. De fleste av råvarene til fiskefôr noteres og handles i amerikanske dollar. Og dollaren har styrket seg kraftig mot norske kroner i kjølvannet av det siste årets oljeprisfall.
Les også: Nytt oljeprisfall styrker euroen
Dollaren handles torsdag formiddag til 8,14 mot norske kroner, etter å ha vært helt oppe i 8,22 i forrige uke. En må helt tilbake til 2001 for å finne høyere dollarkurs mot norske kroner, viser statistikk fra Norges Bank.
En sterk dollar bidrar til å utligne en god del av prisfallet i de underliggende råvarene.