Er det hold i SalMar-sporet?

436

Adresseavisen går høyt opp på banen og lanserer et løp av SalMar, eventuelt støttet av Lerøy, for å komme med et konkurrerende bud på ti milliarder-selskapet Cermaq. Det er mange finansielle sprekker i resonnementet.

Artikkelen har mange åpne politiske kilder, men ikke spesielt mange finansielle. Det levnes ingen tvil om at makten angivelig skal samles hos SalMar på Frøya. Hvis artikkelen hadde hatt (flere) kilder fra corporate finance-miljøet på Aker Brygge, hadde det vært lettere å tro på den.

Uansett, Kverva/SalMar-systemet har i løpet av de siste månedene solgt unna aksjer i Pharmaq, Bakkafrost og Innovamar, og har frigjort et beløp på litt over en milliard kroner. De har en potent krigskasse.

Samtidig er det for lite egenkapital til å ta over et selskap som på dagens børskurs verdsettes til 10,3 milliarder kroner. De trenger hjelp og garantier fra Staten og eventuelt Folketrygdfondet. Gitt at det får hjelp her, og at disse beholder sitt eierskap (på vel 48 prosent av Cermaq), må de finansiere et kjøp på i overkant av fem milliarder kroner – for å matche Marine Harvest. Men det holder i utgangspunktet ikke – en må by mer. Og da blir det fort en milliard til.

– Hvis en har regnet litt på det, er det ikke lett å betale 115-120 kroner for Cermaq. Ikke minst med de utfordringene de har i Chile, sier en finanskilde som ønsker å være anonym.

Det ligger altså i kortene at SalMar må emittere – og få hjelp av gode venner.

– Det blir i alle fall et veldig stort løft og dertil utvanning for Austevoll Seafood og Kverva, påpeker en annen kilde innen corporate finance. Han snakker under forutsetning av å være anonym – banksekretesse er ikke noe man tar lett på i de kretser.

Selv om Lerøy er nevnt som interessent, er det mer naturlig å vende nesen enda lenger sør – til Austevoll. For den som måtte være i tvil; Lerøy Seafood Group begir seg ikke inn på milliardhandel uten å ha klarert dette med Møgsterfamilien som eier aksjemajoriteten i Lerøys morselskap Austevoll Seafood.

Samtidig har både Helge Møgster og Gustav Witzøe tidligere – gjentatte ganger – understreket at de ikke har noen planer om å la deres eierskap gå under 50 prosent av henholdsvis Austevoll Seafood og SalMar. Hvis de fortsatt ikke er villige til det, blir det hele svært vanskelig å finansiere.

Rent operasjonelt er det flere fellesnevnere og synergimuligheter mellom Cermaq og Marine Harvest (som begge er tunge i Chile og Canada) enn mellom Cermaq og SalMar (og eventuelt Lerøy). Hvis en del av finansieringsplanen er å selge EWOS, blir det enda færre synergier å hente.

Selv om Austevoll Seafood lenge har siklet på sin egen fôrvirksomhet, er det andre og billigere fôrselskaper der ute. Særlig prislappen er viktig for Austevoll som har pådradd seg en anselig mengde gjeld i forbindelse med oppkjøpet av Lerøy Seafood Group.