Enten det er på land eller sjø: Her følges smolten nøye, liten som stor

Nyheter
0

– Aldri opplevd så lav dødelighet.

Det var dag på senhøsten i fjor, at LetSea gikk i gang med etableringen av sitt landanlegg for forsøk på smolt. Når våren i år kom, var det klart for å få de første fiskene på plass. Det kjøres forsøk og produksjon i både RAS og gjennomstrømming. Vebjørn Ulvang er driftsleder, her ved R&D Land, som selskapet omtaler anlegget ved fergeleiet på Dønna.

Etter å ha tatt en titt i en av karene, forteller Ulvang at mye har de faktisk fikset for egen hånd.

– Resirken på de minste karene har vi stor grad bygd selv. Kjøpte inn noen komponenter. Vi fant en komplett filterpakke vi kunne kjøpe. Med egen plastsveiser her på anlegget, satteu vi det sammen på vår egen måte, sier Ulvang.

LetSea forsøksanlegg på land ved Bjørn, på Dønna. (Foto: Steve Hernes)

Her inne står det 36 kar totalt. De hvite med lokk, er på åtte hundre liter, mens de grønne rommer to kubikk. Det kjører hvert sitt system. I de grønne står 90 grams smolt. Den blir her kun en drøy måned før den fraktes over til sjøanlegget i Solfjellsjøen når det har blitt 120 gram. De andre får bli frem til september.

– Vi kan fôre opp til ti kilo smolt på disse, så det er ikke store volum sånn sett. Det er jo små kar og forsøk vi driver med.

Kan manipulere mye
Oppdragene selskapet nå har, er i stor grad testing av nye forråvarer for kunder. LetSea vet lite konkret om innholdet.

Vebjørn Ulvang er driftsleder ved landanlegget på Bjørn, Dønna. (Foto: Steve Hernes)

– Selv om vi ikke kjenner detaljer om kundens fôr, ser vi ofte selv distinkte forskjeller på de ulike diettene. De går litt ulikt fra hverandre, vi leverer alle dataene fra forsøket. Vi gjør mange forsøk på ulike paramenter for samme firma og samme fôr, sier Vebjørn Ulvang.

Forskningsstasjonen er bygget for ytterpunkter. Det er mulig å manipulere svært mange faktorer som påvirker miljøet til fisken.

– Blant annet kan vi kjøre temperaturer fra tre til atten grader på det ene anlegget, og fra to grader og oppover, om så til over 20 grader. Ofte har forsøksfôr en serie med tall og koder. For oss kan det være lettere med navn. Vi døper de og gir de egne navn. Dette forsøket er heter nå «Tog», sier Ulvang.

Espen Grønsberg, forsøkstekniker.

I etasjen over står er to ansatte i fullt arbeid, med registrering av smolten. Espen Grønsberg (25) fra Bergen, er forsøkstekniker. Han har vært her i ni måneder.

– Det er et kjekt arbeid, så jeg ser nok for meg noen år fremover her på Dønna. Jeg trives godt, det er veldig varierende arbeid med å sørge for at smolten har gode kår, sier Grønsberg. Han har en bachelor i biomarin innovasjon fra NTNU i Ålesund.

Etter en god runde på Dønna, setter iLaks kursen mot Tjøtta. Et fergeleie mange reisende langs kystriksveien (RV17) har hatt sine timer med venting. Befinner du deg her, så kommer du fra, eller skal til Brønnøysund.

Hastverk, er ikke alltid lastverk
Ombord i en PolarCirkel fra AKVA Group i Mo i Rana, står skipper Tor Hugo Hestnes. Litt rusten i hvordan få start på motoren, etter en lang ferie. Til slutt lykkes han, og setter kursen ut mot havet. Målet er den nyeste lokalitet Ystøya.

Tor Hugo Hestnes, avdelingsleder, OWS LetSea. (Foto: Steve Hernes)

– Vi tok en beslutning i september i fjor om at vi skulle prøve å etablere en ny lokalitet, og få ut fisk i desember. Det klarte vi et rasende tempo. Selv om alt skjede i løpet av kort tid, var vi godt forberedt. Alle leverandører har levert etter stoppeklokka. Honnør til Mørenot, AKVA Group, og alle andre som var såpass velvillig rundt juletider. Ikke minst gjorde våre ansatte en kjempejobb, sier Hestnes.

Hestnes har flere tiår med erfaring fra næringa. Han startet i NIBIO, deretter det som da het Helgeland Havbruksstasjon. Etter et opphold hos Mowi noen år, returnerte han til LetSea i 2015.

Knapt noe dødelighet
– Vi har kjørt ut storsmolt på 400 gram fra Fishbase, og 120 grams fra Grytåga Settefisk på lokaliteten Ystøya. Til sammen 970.00 smolt. En liten gruppe ble satt ut i desember, men hovedutsettet i januar. Det er alltid spennende. Av og til litt for spennende, å sette ut fisk på den årstida, og særlig med liten fisk, men det har gått utrolig godt. Vi har knapt hatt fiskegrupper med så lav dødelighet, og lite utfordringer generelt, sier Tor Hugo Hestnes.

Håvard Hansen, forsøkstekniker og driftstekniker Raymond Sommer. (Foto: Steve Hernes)

– Vi har sett at fisken vi har fått de siste årene, har vært mer robust enn for noen år tilbake. Vi er bedre forberedt, selv om vi var heldige da vi satte den ut, ved at det var mildvær. Den ble ikke eksponert for minusgrader, det er et viktig element. Vi var også tidlig på med luseskjørt. Det gjør eksponeringen for havstrømmer mindre i merden. Det er viktig på lokaliteter med sterke strømmer, særlig med små fisk.

Funksjonelle fôr
Oppdraget fra kunden er å teste ulike innblandinger av ulike råvareinnblandinger.

– Det er brukt funksjonelle fôr, så det kan være medvirkende. Vi hadde en strategi med fôrleverandør på valg av det, spesielt gjennom vinterhalvåret. Da er det ofte utfordringer med vintersår, noe vi ikke har hatt utfordring med her. Om det skyldes funksjonelt fôr, eller ikke, kan vi ikke si med sikkerhet, men en mulig effekt.

– Dødeligheten er så lav at vi må slakte ut fisken på en lavere vekt enn planlagt. Selv om det høres rart ut, har vi faktisk bygd mer biomasse enn planlagt, sier han.

I desember starter de slakting, først på utsettet med storsmolt fra Fishbase. Hele lokaliteten skal være tømt i juni neste år. Hestnes er mer enn begeistret for forholdene, og resultatene ved lokaliteten på Ystøya.

Lokaliteten Ystøya, en liten halvtime gange fra Tjøtta på Helgeland. (Foto: Steve Hernes)