– Det har vært en fantastisk reise

Nyheter
0

Tønsberg-bedriften Eyvi har nesten syvdoblet bemanningen på fem år.

Teknologiselskapet Eyvi designer og leverer turnkey RAS-anlegg for landbasert oppdrett av laks og ørret. Selskapet, som har sitt utspring fra RAS-leverandøren Krüger Kaldnes, har igjennom mange leveranser har opparbeidet en betydelig erfaring og kompetanse. Heidi Kyvik er administrerende direktør i Eyvi.

– Vi har bygd en del anlegg oppigjennom. Jeg tror det nærmer seg snart 25. Både i form av Eyvi, men også i form av tidligere Krüger Kaldnes. Nøkkelteamet kommer fra Krüger Kaldnes. Vi startet i 2019. Den gangen var vi 11. Nå er vi 70. Så vi har jo hatt en formidabel vekst fra 2019. Det har vært en fantastisk reise for vår del. Og vi skal ansette ytterligere mange i året som kommer, sier Kyvik.

Ikke falske forhåpninger
Kyvik har sett en rivende utvikling innenfor landbasert oppdrett de siste femten årene.

– Nå har det blitt en industriell teknologi. En høyteknologi med styringssystemer og overvåkningssystemer, som var på en helt annen plattform, enn det var før, slår hun fast overfor til iLaks.

Samtidig er det på det rene at kostnadsbildet også har endret seg betydelig.

– Vi ser at kostnadsnivået, som tidligere ble indikert fra kundesiden, ikke stemmer. Det må man virkelig ta til etterretning, hvis man skal ha et anlegg som produserer med god fiskehelse og riktig kvalitet, og får den produksjonen som man beregner den finansielle strukturen på, sier Kyvik.

Eyvi-sjefen er derfor opptatt av en åpen og ærlig dialog med kundene sine.

– Det er kjempeviktig for oss at vi ikke lager noen falske forhåpninger på det, men opplyser godt om at det er dette det faktisk koster. Priser og markeder har endret seg mye siden vi begynte for 15 år siden. Regelverk, inflasjon, krig, frakt og ikke minst erfaring, har dratt prisene dit det er nå, mener hun, og legger til:

– Men nå tror jeg at det er på et nivå der jeg tror det vil stabilisere seg.

Eyvi er involvert i Arctic Seafarm på Langset i sine planer om landbasert oppdrett. Skisse: Arctic Seafarm Langset

Under radaren
Selv om selskapet har vokst mye mener Kyvik at de ikke aktivt har søkt rampelyset. Det har hatt det for travelt til det.

– Vi har vært litt under radaren. Det har vært så mye å gjøre, forklarer Kyvik.

Direktøren tror at forklaringen på fremgangen deres også kan ha med at de har tenkt utradisjonelt i rekrutteringen.

– Vi har vært så heldige og har fått inn utrolig mange dyktige ansatte. Vi har kanskje gått i en litt annen retning, at vi ikke henter fra andre fra selskaper. Og har i stedet hentet fra andre bransjer, og har fått tid til å få dem integrert i selskapet. Så ingen gjennomtrekk og full fart oppover, sier hun.

Selskapet skal nå vokse videre og de rigger seg for flerre internasjonale prosjekter.

– Vi skal jo selvfølgelig bemanne oss opp mot USA, og også mot Europa og Skandinavia, slår Kyvik fast.

Samarbeid om nye lokaliteter
For tiden jobber selskapet med å rekruttere nøkkelpersonell til sin nye prosjektorganisasjon i USA, der de skal bistå Hima Seafood i det store prosjektet i North Carolina. Heidi Kyvik forteller at lenge har samarbeidet Hima.

– Vi har hatt et godt samarbeid med Hima hele veien. Hima og Eyvi har på en måte fulgt hverandre, i form av å finne siter, og velge om det skal være laks eller ørret, produksjonsvolumer. Der har vi hatt en tett dialog, som også har ført vil at vi har valgt å jobbe sammen i USA, forteller hun.

Les også: Norsk spisskompetanse slår følge med Hima Seafood til USA

I 2022 omsatte Eyvi for 192 millioner kroner. Resultatutviklingen for selskapet, som eies av Bryne-mannen Helge Orstad, viser at de hadde underskudd i oppstartsåret 2019. Deretter har de kun hatt positive årsresultater. I 2022 oppnådde selskapet hele 64 millioner kroner i overskudd før skatt. Regnskapene for i fjor er ikke klare ennå.

Eyvi har hatt en sentral rolle i byggingen av Mowi-eide Artic Smolt sitt anlegg på Island. Illustrasjon: Arctic Fish