Høyres talsmann for havbruk og fiskeri er betinget positiv til det som er lagt frem av Havbruksutvalget.
Olve Grotle har ikke fått tid til å sette seg grundig inn i Havbruksutvalgets rapport, men har gjort seg noen umiddelbare refleksjoner.
– Jeg opplever det som positivt at utvalget slår fast at det er et uttalt mål at en skal ha en størst mulig verdiskaping, altså vekst, og at det skal skje innenfor bærekraftige rammer, sier han.
Teknologinøytralitet
Høyrepolitikeren synes at det kommer lovende signaler i forhold til hvordan teknologiutvikling skal skje. Etter Grotle sin fortolkning ønsker utvalget teknologinøytrale ordninger.
– Slik jeg har forstått det, legger de opp til en fleksibel ordning, der det blir åpnet for økt tillatelseskapasitet ved bruk av lavutslippsteknologi. Jeg oppfatter dette som at utvalget er opptatt av en teknologinøytral tilnærming der en opererer med krav, standarder og mål, i stedet for å binde seg til en enkelt teknologiløsning, sier han til iLaks.
– Det tenker jeg er positivt, fordi da overlater man til næringen selv å innovere nye løsninger. Og så får en belønning dersom en klarer å gå mot nullustlipp. Dette er også i tråd med den teknologiløsningen som den forrige (Solberg)regjeringen la opp til, legger han til.
Men Grotle har merket seg at utvalget ikke går inn for en tidsbegrensning på eksisterende og nye tillatelser for oppdrett av laks og ørret og regnbueørret.
– Jeg registrerer at begrunnelsen er knyttet opp mot at man allerede er i drift og grunnrenteskatten, sier han.
Flytting av myndighet
Det som Høyres talsmann for havbruk og fiskeri tror kommer til å bli diskutert er flyttingen av myndighet fra kommunene opp til det statlige.
– Jeg tenker at det kan være positivt i de tilfeller der kommunene ikke har ressurser eller kapasitet til å få gjennomført planer. Men det kan selvsagt også bli en utfordring i den forstand at kommunene i mindre grad kan få legge til rette for havbruk dersom de ønsker det, kommenterer han.
Han peker også på at det her kan ligge et distriktspolitisk moment i den forstand at man kan forsterke inntrykket av at havbruksnæringen først og fremst er et statlig anliggende.
– Man tar plankapasitet fra kommunene til statlig hold. Det er vil sikkert en del ha oppfatninger om, påpeker politikeren.
Olve Grotle tror at dette vil bli diskutert fordi det kan utfordre det kommunale selvstyret.
Potensiale for gjennomslag
Stortingsmannen fra Bremanger utelukker ikke at utvalget kan få en del gjennomslag for sine forslag.
– Etter mitt inntrykk virker utvalget konsensuspreget. Dersom det er tilfelle er det større sjanse for at forslagene vil bli gjennomført, tror han.
Dersom inntrykket hans viser seg å stemme er det lovende.
– Da kan man ha kommet frem til balanserte løsninger. Det tror jeg er et gode, sier han.
Nå er han spent på hvordan næringen selv tar i mot rapporten og de forslagene som ligger der. Grotle er særlig nysgjerrig på hvordan forslagene knyttet til miljøteknologi og -fleksibilitet blir mottatt.
– Jeg tenker at dersom det blir opp til næringen å utvikle og innovere, er det en forstandig måte å tenke på, oppsummerer han.