– Cash is king

619

Tysnesoppdretter Gerhard Meidell Alsaker fremhever en sterk balanse som det første og viktigste punktet, når han lister opp sine suksesskriterier. Som eneeier i 35.000-tonneren Alsaker Fjordbruk, har han tjent 1,2 milliarder kroner på 12 år.

– Vi har et akkumulert resultat fra 2000-2012 på 1,2 milliarder kroner, sier han. I det regnestykket har han ikke tatt med det som formodentlig er det beste av de alle – 2013. Året i år ser heller ikke så verst ut. Lakseoppdretteren fra Onarheim på Tysnes sitter på 22 konsesjoner. Han har produksjonskapasitet på 30 millioner settefisk og eget slakteri.

– Jeg startet i 82, og det er mange år og like mange kilo siden, sier han. Alsaker innleder med påstanden av hans Alsaker Fjordbruk er det mest lønnsomme av alle norske oppdrettselskap de siste 25 år.

Han er blitt utfordret av konferansearrangør EWOS om hva som er suksessoppskriften for Alsaker.

– Vi har noen leveregler, starter han, og er klar på hva som er første punkt: – Vi følger ABCDEF-regelen, «At Besidde Contanter Det Er Finessen». Cash is king. Vi er vel det eneste oppdrettselskapet som ikke har vært i brudd med covenants.

– Tenk enkelt – da er det vanskelig å gjøre feil. Gjør en det vanskelig, er det lett å gjøre feil. Vi er opptatt av ting skal være godt nok. Alt som er mer enn godt nok er egentlig bortkastet, sier Alsaker.

– Tenk kostnader, resultater er noe vi har hatt – og kan få. Gjør det du kan og outsource deler av verdikjeden. Det er skam å ha flere penger enn ideer.

– Ellers så følger vi Kardemommeloven, vi tar samfunnsansvar og så skal det være kjekt å gå på arbeid, avslutter han.

Han har lenge vært skeptisk til å bruke kapital på foredling.

– Vi lager commodity-varer. Det vi driver med i dette landet er råvarer. Det er det vi kan, sier han med et spark til de som driver med bearbeiding av fisken. – Vi er gode på å balansere biologi, teknologi og penger/økonomi.

Alsaker legger opp til en produksjon på 35.000 tonn i 2014. – Hvis vi kunne ristet ut flere lisenser skulle vi klart å få flere kilo gjennom, men det får vi se når det lir på.