Pareto-analytiker Henning Lund spår et markant skifte i etterspørselen etter laks de neste syv år. – 2/3 av volumveksten i 2020 vil være utenfor EU og USA, spår han. BRIC-landene vil ta kommandoen, og da særlig Kina og Brasil, tror Lund.
Lund sendte i går ut en omfattende preview-analyse i forkant av tredje kvartals resultater. Det er i denne rapporten han spår et skifte i den fremtidige lakseetterspørselen.
– Vi forventer høy etterspørsel etter laks, men særlig i BRIC-landene, skriver han. BRIC-landene er en forkortelse for de store og hurtigvoksende økonomiene Brasil, Russland, India og Kina.
Han tror den samlede årlige etterspørselsveksten vil holde seg på nivå med de siste årenes, på syv prosent, men at etterspørselsveksten fra modne markeder som EU, USA og Japan vil ligge på moderate fire prosent, mens BRIC-landene vil ligge over ti prosent.
Den største laksekonsumenten av BRIC-landene, Russland, spås en markedsvekst på seks prosent, mens Brasil (15 prosent) og Kina (20 prosent) vil være de nye vekstdynamoene. India estimeres også til 20 prosent årlig, men her er laksekonsumet per idag neglisjérbart.
Pareto-analytikeren peker videre på at det per idag kun er høyt laksekonsum i Skandinavia, som alle ligger over fem kilo per capita. – Det er dermed stort potensiale i umettede markeder som Brasil, India og Kina, som alle forventes å oppleve en enorm vekst i dagligvareleddet og i middelklassen, skriver han, og peker på at det er praktisk talt intet konsum av laks per capita i markeder som India og Kina.
Det er særlig den raskt økende middelklassen som vil forsyne seg av laks, skal en tro analytikeren.
Det blir fort store tall når en bruker Kinas store befolkning og økonomiske vekst som brekkstang i en analyse. Men Lund spår kun en økning fra 70 til 140 gram i årskonsum per hode. Målt i sushi-biter blir det ikke så mye: