Bremser mot 2030

386

En økende knapphet på egnet produksjonsareal har sparket i gang en ny kolonitid. Pengesterke konsumland jakter tilgang på områder for matproduksjon. FAO vil tredoble verdens oppdrettsproduksjon frem til 2030. Norge henger etter.

– Tillit er godt, men kontroll er bedre, sa Lenin. Det prinsippet følger hans politiske disipler i Beijing. Kina står bak en femtedel av verdens matvarekonsum. Landet er ikke i stand til å dekke eget matvarebehov, og er derfor en storimportør av mat. Matvareforsyning vurderes som så strategisk viktig at landets myndigheter legger til rette for direkte kjøp av jordbruksareal i andre land.

iLaks meldte tidligere idag om det rekordstore kinesiske kjøpet av fem prosent av Ukraina. Fra før har kineserne blant annet gjort tunge eiendomskjøp i Sudan og Tajikistan med ett mål for øye: Landbruk.

Kilde: Grain, qz.com
Kilde: Grain, qz.com

Pengestinne og sultne kinesere er ikke alene i land grabbing. De har følge av land som Sør-Korea, Egypt, Forenede Arabiske Emirater og Saudi Arabia. Fellesnevnere er raskt økende befolkning og behov for sikre matvareforsyninger, samtidig som landets egne landressurser er begrensede. Sultne innbyggere kan være en formidabel motstander for et hvilket som helst politisk regime.

Den fremtidige matproduksjonen skjer imidlertid ikke utelukkende på land. FNs landbruksorganisasjon FAO tar til orde for at verdens oppdrettsproduksjon skal tredobles i løpet av to tiår. Organisasjonen spår en produksjon av 100 millioner tonn oppdrettsfisk per 2030. Det er en lang vei å gå. Ifølge FAO ble det i 2008 produsert 33,8 millioner tonn oppdrettsfisk.

Kilde: FAO
Kilde: FAO

Det er mange drivere bak etterspørselsveksten etter mat, deriblant en hurtig økende verdensbefolkning, raskt økende kjøpekraft og en økende middelklasse. Samtidig utvikles bedre og mer effektive medisiner og helsevesen. Alt peker på behov for økt global matproduksjon.

Den raskt eskalerende kampen om jordbruksareal til matvareproduksjon står i kontrast til norske miljøpartienes fokus på å dempe fotavtrykk og helst redusere Norges oppdrettsproduksjon. Etter flere vekstår, ligger Norges oppdrettsproduksjon av fisk (herunder laks, ørret, torsk, kveite, lysing) an til å falle tilbake med anslagsvis 50.000 tonn i 2013 mot 2012.

Norge har rikelig av tilgang på reint og riktig temperert vann. Men tilgang på konsesjoner og lokaliteter er et politisk anliggende i Norge. Med en ny og trolig mer næringsrettet regjering kan Norge spille en viktigere rolle i verdens matvareforsyning de kommende år.