Bør Cermaq-styret sperres inne?

599

Det er landets ledende næringslivsavis som reiser denne oppsiktsvekkende problemstillingen i sin børskommentar lørdag.

Den ellers utmerkede avis Dagens Næringsliv reiser en oppsiktsvekkende problemstilling i sin børskommentar dagen etter Cermaqs oppkjøp av fiskemelselskapet Copeinca: «Det pikante i saken er også at den norske stat deltar aktivt i striden. Hadde noen foreslått å bruke 700 millioner kroner på å kjøpe en fabrikk som lager fiskemel og fiskeolje i Peru, ville vedkommende trolig blitt sperret inne. Men det er akkurat det som skjer. Copeinca-oppkjøpet skal delvis finansieres med en emisjon i Cermaq. Staten som eier 44 prosent av Cermaq skal delta med sin andel i emisjonen, cirka 700 millioner kroner», skriver avisen i sin børskommentar lørdag.

019

Bare for å gjøre det klart: Det er ikke murstein, eiendomsmasse og damppresser Cermaq kjøper i Peru. Det har vi da rikelig av selv her på berget.

Det Cermaq kjøper i Copeinca er en niendedel av verdens største fiskeri. Et fiskeri hvis kvoteverdi er blitt mangedoblet som en konsekvens av effektivisering, endring av fangstregime og reprising av råstoffet. Et fiskeri norsk oppdrettsnæring er fullstendig avhengig av. Til en pris som aksjeanalytikerne nikker anerkjennende til. Hvis den norske stat mener noen ting med sitt eierskap i Cermaq, samt vil opprettholde sin sterke eierposisjon i selskapet, er det naturlig å delta i finansieringen og støtte styrets strategi.

Hvorvidt det er riktig at den norske stat engasjerer seg tungt i et selskap som Cermaq, ja, det er en annen skål, og den vil nok bli grundig luftet etter stortingsvalget i september.

Fiskeri- og oppdrett er muligens ikke et tungt prioritert satsningsområde for Dagens Næringsliv, men nå er en gang denne næringen landets nest største eksportnæring. Og da skader det avisens renommé med såvidt grunne resonnementer. Lettvintheten i argumentasjonen understreker behovet for fagpresse og meningsmangfold i dette landet.