Beskjedne funn av rømt oppdrettslaks

Nyheter
616

Rapporten oppsummerer innslag av rømt oppdretslaks i fangsten for fiskesesongen 2015. Resultatene fra undersøkelsene ble rapportert ukentlig til SalMar ASA og ERT. Merk at disse tallene må ikke forveksles med den nasjonale overvåkningen av andel oppdrett i elvene, som baseres på hele sesongen frem mot gyting, melder Veterinærinstituttet.

Resultater
Det ble utført analyser på 39,3 prosent av den totale avlivede fangsten fra Gaula, Nidelva, Orkla, Skauga, Stjørdalselva og Verdalselva. Det ble ikke tatt prøver av gjenutsatt fisk. Av 2.469 analyserte skjellprøver ble 14 skjellprøver klassifisert som oppdrettsfisk (0,6 prosent).

Skjellstrukturen avspeiler fiskens vekst

Metoden med å skille oppdrett fra villfisk ut fra skjellstruktur baserer seg på analyser av skjellstrukturen. Skjellstrukturen hos fisk avspeiler fiskens vekst og oppdrettsfisk i dag har et jevnere mønster i skjellveksten enn villfisken.

Skjellprøver ble tatt av avlivet laks i forbindelse med sportsfiskefangst og sendt til Skjellkontrollen ved Veterinærinstituttet for analyse. Ved å sammenholde ytre kjennetegn med skjellstruktur, er det vist at man med god presisjon kan skille rømt oppdrettslaks fra villaks, og resultatene fra denne type undersøkelse regnes å ha en sikkerhet innenfor 80 prosent.

Debatt om rømt oppdrettsfisk
Prosjektet har bidratt til at diskusjoner og oppslag om rømt oppdrettsfisk i sportsfiskesesongen i større grad har skjedd på basis av reelle funn. Også i år har ordningen med fortløpende analyser med svar direkte til fisker via tekstmelding blitt positivt mottatt.

Prosjektet ble finansiert av SalMar ASA og ERT.

Les rapporten Samarbeidsprosjektet Elvene Rundt Trondheimsfjorden og SalMar ASA 2015