Avviser milliardrisiko fra triploid-stopp: – Dette har ikke vært en aktuell problemstilling

Nyheter
0

NRS-sjef Charles Høstlund er tilfreds både med vedtaket og dialogen med myndighetene.

Mandag denne uken rapporterte E24 at Norway Royal Salmon (NRS) kan miste konsesjoner verdt nær tre milliarder kroner hvis Mattilsynet setter foten ned for satsingen på steril laks.

Bakteppet er, som iLaks tidligere har rapportert, at Mattilsynet stopper utsett av triploid (steril) laks av hensyn til fiskevelferd. En av NRS’ erfaringer med triploid laks, er at den synes å være mer eksponert for bakterie- og virussykdommer.

Usikkert
Vedtaket rammer NRS og et knippe andre oppdrettere som har bruk av triploid fisk som et konsesjonsvilkår. Disse har dermed fått dispensasjon av Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) til å sette ut vanlig (diploid) laks i merdene inntil videre.

E24 skriver at «det er usikkert om selskapet i det hele tatt får lov til å drive videre på sine triploid-konsesjoner etter 2023. For NRS utgjør dette 18 av totalt 40 konsesjoner.»

NRS’ konsernsjef Charles Høstlund sier til iLaks at E24-artikkelen er «spekulasjon».

Les også: Mattilsynet satte ned foten for triploid laks. Men det endrer ikke Griegs triploid-planer i Øst-Canada

Charles Høstlund, konsernsjef i NRS. FOTO: Trine Forsland

Avklaring
– Dette er et vedtak som vil gi oss forutsigbarhet, og som vi har tatt initiativet til. Det har gjennom årene vært flere avslag fra Mattilsynet på utsett av triploid fisk, derfor har en avklaring på triploid produksjonen fra Nærings- og fiskeridepartementet vært viktig. Gjennom dialog med myndighetene er vi nå gitt lov til å benytte diploid fisk på de grønne tillatelsene, og så skal NFD vurdere om triploid produksjon er fiskevelferdsmessig forsvarlig en gang etter 2023. Vi er tilfredse med vedtaket og dialogen med myndighetene, sier Høstlund.

– Står disse konsesjonene i fare for å bli inndradd?

– Dette har ikke vært en aktuell problemstilling i vår dialog med NFD. Dialogen har handlet om produksjon av triploid fisk. Det er vi som har tatt initiativet til denne dialogen fordi vi ønsket større forutsigbarhet i produksjonen. Gjennom årene har det vært flere avslag fra Mattilsynet på utsett av triploid fisk, og derfor har en avklaring på triploid produksjon fra NFD vært viktig. Vi er nå gitt lov til å benytte diploid fisk på de grønne tillatelsene, og så skal NFD vurdere om triploid produksjon er fiskevelferdsmessig forsvarlig en gang etter 2023 når Tripwell prosjektet er ferdig. Vi er tilfredse både med vedtaket og dialogen med myndighetene, fordi vi nå får større forutsigbarhet i produksjonen, sier Høstlund til iLaks.