Avviser AGD-følger som marginale

430

Nordea-analytiker Kolbjørn Giskeødegård avviser konsekvensene av Bakkafrosts mistanke om funn av amøben neoparamoeba perurans. Gitt at dette gir et utbrudd av amøbisk gjellesykdom (AGD), mener Giskeødegård at de negative konsekvensene blir «marginale».

Mens Oslo Børs’ totalindeks klatrer nye 0,6 prosent tirsdag, faller Bakkafrost-aksjen kraftig. Bakteppet er selskapets børsmelding mandag ettermiddag om funn av amøben neoparamoeba perurans. Bakkafrost-aksjen faller 4,1 prosent på livlig handel tirsdag.

Aksjeanalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets går idag i en lengre kundemail inn i sakens realiteter, slik han vurderer det. Han understreker først at det ikke er et utbrudd, men kun en mistanke om funn som nå sjekkes.

– Gitt at det er en amøbe, er det tre mulige typer, hvor kun én anses som utfordrende, skriver han.

Erfaring fra norske oppdrettere som har hatt AGD i fjor høst og nå i oktober er at så lenge de er kjent med problemet og tar sine nødvendige forhåndsregler, er det i praksis ingen dødelighet, kun tap av appetitt (lavere fôring og høyere fôrfaktor) i en periode, påpeker Giskeødegård.

AGD har vært et problem i flere år (Storbritannia hadde det i 2006, og så var det helt borte til 2012) og normalt kun i perioden fra midten av september til midten av november.

– Hvis det er AGD, vil konsekvensene være marginalt høyere produksjonskostnader for noen lokaliteter i en to måneders periode. Jo høyere temperatur, desto høyere risiko. Ettersom sjøtemperaturene på Færøyene aldri stiger over 12-13 grader, er risikoen lavere enn både i Storbritannia, Irland og Sør-Norge, skriver han videre.

– Selv om testene skulle bekrefte at det er en utfordrende type amøbe i biomassen, er de negative konsekvensene for den langsiktige inntjeningen i Bakkafrost marginale (hvis noen), mener Giskeødegård.

Han endrer derfor ikke estimater, kursmål eller anbefaling basert på dagens informasjon. Det betyr fortsatt en sterk kjøpsanbefaling på aksjen.

– På den annen siden; vi ser på dette som en mulighet for å kjøpe aksjen på lavere kurser enn den har vært i det siste, supplerer han.