Med få måneder igjen av året til å innfri på miljøfleks-løftet, lurer flere på når Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) vil legge frem forslaget.
Aktører i havbruksnæringen har lenge ønsket seg en miljøfleksibilitetsordning. En slik ordning åpner for at oppdrettere kan få øke produksjonen, dersom de flytter driften over i lav- eller nullutslippsteknologi – som lukkede og semilukkede merder.
I områder preget av høyt lusepress kan ordningen være et insentiv for å investere i slik teknologi. For eksempel i PO3 og PO4, som i år igjen fikk «rødt lys» og nedtrekk i produksjonen.
Underveis
I april i år vedtok et enstemmig Storting at regjeringen må fremme et forslag om en teknologinøytral miljøfleksibilitetsordning innen året er omme – i stedet for å vente med dette til den nye havbruksmeldingen legges frem i 2025. Dette har NFD lovet å innfri på.
Mot slutten av oktober tikket det i løpet av kort tid inn to skriftlige spørsmål fra Stortinget om miljøfleksordningen, i retning fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap). Både Terje Halleland (Frp) og hans partikollega Roy Steffensen presser på for å få vite når forslaget kommer.
«Kan statsråden avklare når et teknologinøytralt forslag til miljøfleksibilitetsordning for havbruk vil bli fremmet?» og «Hva er status på Stortingets vedtak fra april, om å be regjeringen fremme forslag om en miljøfleksibilitetsordning innen utgangen av 2024?» spør de.
Næss har foreløpig ikke svart på disse henvendelsene. I en e-post fra NFD til iLaks bekrefter hun imidlertid at de har planer om å stå ved sitt løfte:
– Nærings- og fiskeridepartementet arbeider med å følge opp Stortingets anmodningsvedtak om en teknologinøytral miljøfleksibilitetsordning for havbruk. Ordningen skal legges frem i løpet av 2024.
Redusere lus og ivareta miljøet
Statsråden svarer ikke på spørsmål om akkurat når forslaget vil legges frem, eller hvilke hovedpunkter det vil inneholde. Stortinget har i sitt vedtak stilt krav om at ordningen må oppfylle en rekke prinsipper:
- Ordningen må være teknologinøytral for å sikre utvikling og innovasjon
- Ordningen må bidra til å redusere næringens miljøavtrykk
- Ordningen må bidra til å redusere lusepresset på både oppdretts- og villfisk
- Ordningen bør gjennom insentiver sikre at det tas i bruk lav- og nullutslippsteknologi i områder hvor det er nødvendig å redusere utslippene
- Ordningen bør omfatte alle eksisterende og fremtidige tillatelser
- Ordningen bør kunne benyttes på det produksjonsvolum som er trukket inn som følge av rødt trafikklys i et produksjonsområde. Det vil i de tilfellene ikke være mulig å eventuelt konvertere tilbake til tradisjonell teknologi før dette volumet er retildelt som følge av grønt trafikklys. Dette må gjøres i tråd med intensjonen bak trafikklyssystemet
At et forslag til miljøfleksbilitetsordningen skulle legges frem i 2023 var for øvrig en del av forliket mellom regjeringen, Venstre og Pasientfokus, da partene kom til enighet om satsen for grunnrenteskatt på havbruk (25 prosent), i mai 2023. Siden har prosessen dratt ut.
Les også: Miljøfleksibilitetsordningen må være ærlig og realistisk
Les også: Sondre Eide om miljøfleksibilitet: – Bør bygge på det samme som Norge har gjort i bilpolitikken
Les også: – Har potensiale til å bli et «tipping point», dersom det lander godt i forskriftsform