Bjørlo og Venstre gir regjeringen frist ut året: – Uforståelig for oss dersom dette drøyer til 2025

Nyheter
0

Dersom det ikke kommer en ny miljøkteknologiordning i år, anser Venstre det som avtalebrudd.

Da Venstre og Pasientfokus ble enige med regjeringspartiene om grunnrenteskatten på havbruk, inneholdt forliket konkrete handlingspunkter knyttet til miljøteknologiordningen. I et såkalt anmodningsvedtak, ba Stortinget regjeringen om å legge frem forslag om en miljøteknologiordning i løpet av 2023. Men hittil har ikke det skjedd noe. Ifølge Alfred Bjørlo kan Venstre leve med man har passert årsskiftet.

– At det dro over i 2024, skal ikke vi gjøre noen stor sak på. Det er forståelig. Det som er nytt nå er at Havbruksutvalget har lagt frem sin rapport. De har skissert det de kaller en miljøfleksordning. Og utvalget er helt tydelig på at dette, og andre gode forslag i deres innstilling, kan gjennomføres raskt og uten opphold, sier han til iLaks.

Men der stopper tålmodigheten.

– Der vi er nå er det absolutt ingen grunn til å drøye dette enda et år, understreker han.

Les også: Nå er regjeringen på overtid med sin miljøteknologiordning

Overrumplet i Stortingssalen
Det som har gjort Venstre og Bjørlo betenkt er at fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth (Ap) ikke konsulterte forlikspartnerne i Venstre og Pasientfokus, før hun svarte på spørsmål fra Høyre i Stortingets spørretime nylig. Venstrepolitikeren innrømmer at han ble overrumplet.

– Vi har hatt en tålmodighet om at dette har drøyd ut i 2024. Men så står fiskeriministeren plutselig og svarer på et spørsmål i spørretimen fra Høyre og sier at dette har de ikke tenkt å komme med før i 2025. Det var en nyhet for oss, som vi får vite i Stortingssalen, sier han og legger til:

– Det er mildt sagt en veldig klønete fremgangsmåte, og det er kanskje den direkte årsaken til at vi er ute og er så tydelige som vi er.

Arbeidsulykke?
Bjørlo håper at hendelsen i Stortingssalen var et uhell. Men han forventer at det ordnes opp i raskt.

– Jeg har enda tro på at det som skjedde i Stortingssalen var et arbeidsuhell, og at når hun får tenkt seg om, skjønner at dette ikke går. Hun må komme med miljøteknologiordningen, fortrinnsvis i løpet av våren 2024, sier han forventningsfullt.

Næringskomitéen, hvor Bjørlo er medlem, står oppe i nye store saker, blant annet kvotemeldingen og landbruksmeldingen. Regjeringens håndtering av grunnrenteskatteforliket har gjort ham og Venstre spent.

– Når vi, like i forkant av disse to store meldingene, der regjeringen sier at de ønsker seg brede forlik, bare får smelt døren i trynet av fiskeriministeren, må hun nå vise at hun har forstått hva forliket går ut på og hva Stortinget har sagt, påpeker Venstre-politikeren.

Ballen skal i mål – i år
Alfred Bjørlo forventer at statsråden leverer på en miljøteknologiordning før året er omme.

– Nå står ballen på straffemerket for ministeren. Det er bare å sette den i mål. Både med en ordre fra Stortinget og en rapport. Da blir det uforståelig for oss dersom dette drøyer til 2025, slår han fast.

– Hvor langt skal strikken strekkes før dere anser det som et brudd på det dere ble enige om i forliket?

Det som ihvertfall er helt klart er at dersom fiskeri- og havministeren holder fast på at det ikke skal skje noe før 2025, slik at hun kan tolkes som å ha sagt, så er det et avtalebrudd, svarer Bjørlo.