Makrellstørjer, svak krone og russisk-eid smoltanlegg: Dette er årets mest leste saker

Nyheter
0

Vi oppsummerer hva iLaks sine lesere var mest opptatt av i året som gikk.

Grunnrenteskatt, næringens omdømme og perlesnormanetens inntog langs kysten er blant det som har preget nyhetsbildet i år. Disse temaene glimrer likevel nesten med sitt fravær, på listen over årets mest leste saker.

Fikk du med deg disse?

1. Krone i krise
I vår kunne iLaks konstatere at den norske kronen hadde tapt seg kraftig i verdi mot annen valuta. En svak krone gjorde laksen billigere i utenlandsk valuta, mens importvarer som fiskefôr og diesel ble dyrere.

Kronen sliter fortsatt, og april-saken om årsakene til den svake kronen ble årets mest leste. 39.442 personer har lest saken: Dette er årsakene til den voldsomme kronesvekkelsen

Den norske kronen sliter fortsatt. Her er amerikanske dollar sett opp mot den norske kronen. Figur: Infront

2. Et så dramatisk prisfall at blodet rant i gatene
En spotpris-sak fra januar følger etter. Da var det tilbakeslag i lakseprisen etter fire uker med oppgang. Prisene lå helt nede på 75 kroner på 3-4. 

– Blodet renner i gatene. Oppdretterne er sure, og truer med å holde igjen på slakt. Det er sjelden det har vært så ille som denne uken her, sa en innkjøper. 

Les saken her: Dramatisk prisfall: – Blodet renner i gatene

3. Landbaserte anlegg: «Game over» for oppdrett i sjø?
Det kan det være, om man skal tro Arve Gravdal, gründer og styreleder i Maiken Foods. I et leserinnlegg fra februar lister han opp en rekke fordeler med oppdrett på land.

Kronikken hans om potensialet i landbasert oppdrett var det mange som ville lese. Her er saken: – Når den første tanken er oppe og går kommersielt, er det game over for merdoppdrett

Skisse av det landbaserte oppdrettsanlegget på Nesna. Foto: Kvarøy Arctic

4 og 5: Uvær senket arbeidsbåt, og brønnbåt fikk motorhavari
To saker om uheldige fartøy ble ekstra godt lest i år. Natt til nyttårsaften førte sterk vind utenfor Bergen til at en arbeidsbåt gikk ned mellom Austevoll og Tysnesøy, ved en av lokalitetene til Kobbevik og Furuholmen. Les saken her: Arbeidsbåt forliste i forrykende uvær

Senere i januar fikk en to år gammel brønnbåt motorhavari, og måtte skifte motor. Her er saken om Nordlaks-eide «Bjørg Pauline»: Motorhavari for to år gammel brønnbåt

6. Over 100 personer mistet jobben da SalMar la ned slakteri
Den triste nyheten om at 112 SalMar-ansatte ville miste jobben kom i mars. Da ble ryktene bekreftet, om at SalMar-eide SalmoSea skulle legge ned slakteriet i Rørvik.

Ifølge en ansatt begrunnet SalMar nedleggelsen med at det var for dyrt å slakte fisk der. SalmoSea-styret bekreftet senere at de ikke anså slakterivirksomheten som konkurransedyktig.

Her er saken i sin helhet: SalMar legger ned slakteriet i Rørvik. 112 ansatte mister jobbene sine

7 og 10. «Stort beist» brøt seg inn hos Måsøval – og jaktet i flokk ved merdene til Sulefisk
To saker om gigantfisken makrellstørje er blant de mest leste sakene fra i år. I november kom en 350 kilo stor størje seg inn i et av Måsøval sine anlegg i Møre og Romsdal. Her er saken: Gigantisk fisk brøt seg inn i Måsøval-merd: – Stort beist 

Det har vært flere størjehendelser i høst, og senere i november fortalte Sulefisks daglige leder Michael Niesar om at de flere ganger har observert størjen på jakt utenfor nøtene. Se videoen over, og les om Solund-oppdretterens erfaringer her: Her jakter makrellstørjene i flokk ved oppdrettsmerden til Sulefisk

Like etter ble det kjent at 2023 har vært et rekordår når det gjelder antall makrellstørjer i merd. Ifølge Fiskeridirektoratet har alle «innbruddene» skjedd mellom august og oktober.

Få også med deg vår oversikt over oppdretterne som har blitt torpedert av makrellstørjen i år.

Foto: Måsøval

8. AgAqua og det russisk-eide settefiskanlegget
Sanksjonene mot Russland gjør det praktisk talt umulig å få banklån for selskaper som handler med russiske selskaper, eller som kontrolleres av russiske interesser.

I januar kjøpte det nyopprettede selskapet AgAqua, eid av Averøy-mannen ​​Arne Geirulv, fire selskaper fra russiske Inarctica (tidligere Russian Aquaculture) som er kjent for sine koblinger til Kreml

AguAqua la selskapene inn i en konsernstruktur sammen med Setran Settefisk, som i 2021 inngikk en langsiktig kontrakt for salg av settefisk av ørret til Inarctica. Ifølge Foretaksregisteret ble det registrert en kapitalforhøyelse hos Setran Settefisk på 11,3 millioner kroner – dagen etter at Russland gikk til angrepskrig mot Ukraina. Overdragelsen ble gjort i form av en selgerkreditt, altså et lån fra Inarctica.

Styret i Setran Settefisk: Styreleder Arne Geirulv, Magnus Lillestøl og Kurt Jørund Olden. Foto: John E. Høvik

I ettertid tok If Skadeforsikring AgAqua til retten om hvitvasking, og beskyldte Geirulv for å være stråmann. If fikk rettens medhold i å avvikle kundeforholdet med AgAqua. Professor i kriminologi, Petter Gottschalk, fulgte rettsaken med stor interesse. Han sa dette til iLaks:

– Tema for saken er skjult eierskap. Etter min oppfatning er det russerne som fortsatt eier selskapet. I den avtalen ligger det også forskjøpsrett slik at de kan kjøpe anleggene tilbake. For meg var det temmelig opplagt at han er stråmann, og at det er skjult eierskap.

Her finner du saken om det omstridte kjøpet: Kjøpte russisk-eide settefiskanlegg for hundrevis av millioner – uten finansiering

9. Gigantsmultring mot grunnrenteskatt
I mars kom saken om at fremtiden til verdens største lukkede anlegg i sjø, Bluegreens «Marine Donut», trues av økt skattetrykk. Donuten er et lukket gjennomstrømningsanlegg med slamoppsamling.

Marine Donut. Foto: Bluegreen Group

– Vi mener at lukkede anlegg, som ikke har lus eller rømning, bør unntas grunnrenteskatt slik at vi får fart på produksjonen, sa Knut E. Sunde, direktør for bransje- og industripolitisk avdeling i Norsk Industri, på omvisning i smultringen.

Les saken her: Det er verdens største lukkede oppdrettsanlegg i sjø. Nå kjemper de for at smultringen skal unntas grunnrenteskatt