Russlands største oppdretter eier to smoltanlegg i Norge. Og har nære bånd til Kreml

Nyheter
0

Politisk risiko kan true vekstambisjoner.

Russian Aquaculture har vokst fort. Selskapet sikter på 35.000 tonn laks i produksjonsvolum innen 2025. Til dette trengs det mye smolt. Etter å ha importert smolt fra Norge i flere år, valgte Russian Aquaculture i 2017 å kjøpe opp de to settefiskprodusentene Villa Smolt og Olden. Med egen smolt kan denne fraktes med brønnbåt til Russland.

Oppdrettslokalitetene ligger i de iskalde fjordene på Kola, like over grensen fra Norge, hvor mesteparten av området er kontrollert av den russiske Nordflåten.

Det er ikke hvem som helst som får drive forretningsvirksomhet eller slippe inn her.

Maxim Vorobyov. Foto: Russian Aquaculture

Partner
Med 47,7 prosent av aksjene er det Maxim Yuryevich Vorobyov som er den største eier i Russian Aquaculture. Han er en holden mann. Ifølge den russiske næringslivsavisen Kommersant var Vorobyov god for et sted mellom 293 og 382 millioner dollar i 2018.

Pengene kommer fra fisk. Vorobyov og forretningspartneren Gleb Frank stiftet importselskapet Russian Fishery Group i 2011. Selskapet dominerer import av pelagisk fisk til Russland og har også interesser i laks.

Vorobyov kjøpte seg deretter inn som største eier i Russian Aquaculture. Oppdrettselskapets hovedkvarter ligger i Belovezhskaya gaten, noen få kilometer sør for Moskva-elven og Kreml. Og både Vorobyov og Frank har nære bånd til Kreml.

Oligark
Frank er ifølge Seafood Source gift med datteren til Gennady Timchenko, en petroleumsoligark som er en nær venn og alliert av Vladimir Putin. Maxim Vorobyov er bror til Moskva-guvernør Andrey Vorobyov.

Timchenko var tidligere hovedeier i oljetraderen Gunvor Group, og er ifølge Bloomberg god for 19,5 milliarder dollar. En rekke medier, deriblant Reuters og Sky News, rapporterte tirsdag at Gennady Timchenko var en av tre russiske milliardærer som Storbritannias statsminister Boris Johnson kunngjorde på sin sanksjonsliste. Timochenkos eiendeler i Storbritannia vil bli fryst med umiddelbar effekt.

Gennady Timchenko. Foto: Kremlin.ru

Sanksjoner
Vestlige land kappes om å fremlegge nye økonomiske sanksjoner mot russiske enkeltpersoner og virksomheter etter eskaleringen av konflikten i Ukraina. Nå knyttes det spenning til om også lakseoppdretteren Russian Aquaculture vil få smake på dette.

Aksjekursen til Russian Aquaculture har, i likhet med de fleste andre aksjer på Moskva-børsen, fått rundjuling de siste ukene. Samtidig har den russiske rubelen tapt seg vesentlig i verdi mot vestlig valuta.

iLaks har kontaktet selskapets finansdirektør Andrey Baronov for en kommentar til denne saken.