Dramatisk prisfall: – Blodet renner i gatene

Nyheter
0

Tilbakeslag etter fire uker med oppgang.

– Det spriker en del enda. Vi hører priser helt ned på 75 kroner på 3-4. Det ligger vel der og oppover mot 80 kroner på forskjellige størrelser. Det er mange [eksportører] som har hatt en begredelige uke på kjøp høyere enn dette, sier en eksportør til iLaks.

Det betyr knall og fall fra forrige ukes prisleie på midten av 90-tallet.

– Jeg synes det er litt bekymringsverdig at de går så mye ned på så lave volum, legger han til.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Les også: Tungt fall for eksportvolumene av laks

Foredling
Kjøperne av fisk for bearbeiding er særlig avmålte. De er avhengige av videresalg og lavere utbytte.

– Det er stille fra foredlingsindustrien. Det er bare det at prisene har vært for høye. Det er vel ikke noe annet. Det er greit med fersk [fisk], men skal du ta det gjennom foredling blir det for dyrt. Det er lave volum, og det skulle tilsi at prisene blir for høye. Sluttbrukernivået blir for høyt. Ferdig med det, konkluderer han.

Andre melder krevende forhandlingsklima i markedet.

– Blodet renner i gatene. Oppdretterne er sure, og truer med å holde igjen på slakt. Det er sjelden det har vært så ille som denne uken her. Prisene er 10-20 kroner ned, sier en innkjøper.

– Vi har handlet fisk på 70-tallet, som vi betalte mye mer for sist fredag, sier han, og viser til et prisnivå til oppdretter rundt 80 kroner.

– Men jeg vet ikke hvordan prisen utvikler seg til neste uke. Akkurat nå vil vi være veldig, veldig avventende. For vi er nødt til å lytte til markedet.

– Alle spør seg: Hva er årsaken til et så dramatisk fall? sier han, før han begir seg inn på et resonnement: – Det store spørsmålet er om det er strukturelle endringer. Vi gikk inn i året med en svært lav kontraktsandel. Den samme fisken skal selges, den skal kontraktfestes. Er det mange flere som skal selge fisken sin og finne nye kunder der ute? Ringer mange på de samme kundene? Eller er det svekket kjøpekraft? Men jeg kan ikke tro at kjøpekraften har svekket seg så mye på så kort tid.

Panikk
Blodbadet bekreftes fra andre:

– Ikke snakk… Det er ikke gøy en gang. Men vi må ha kundene med oss i hverfall før vi kjøper fisk. Det har vært en veldig vanskelig uke. Utgangsprisen var altfor høy. Da stoppet alle å kjøpe, folk fikk panikk og sluttet å kjøpe, sier en trader oppgitt.

– Prisene ligger på 75 kroner på 3-4, 76-77 kroner på 4-5, 78 kroner på 5-6 og 80 kroner på 6+, sier han, og legger til: – En får det ikke igjen i markedet.

Det overnevnte prisleiet, eller noe høyere, gjentas av flere andre markedsaktører:

«79/82/84 for 3-6» skriver en trader i en sms til iLaks.