Washington Post: Nå kommer landbasert oppdrett

506

Kortreist og lokalt produsert oppdrettslaks selges nå i den amerikanske hovedstaden. Supermarkeder og gourmetrestauranter lar seg begeistre av kvalitet, tekstur og smak.

Har oppdrettslaks slått deg som kortreist miljøvennlig fisk? Nå kommer en lokal versjon for Washington-området som kan skrive om reglene, skriver storavisen Washington Post.

Motivert av miljøhensyn har forskere ved The Freshwater Institute jobbet med atlantisk laks på et resirkuleringsanlegg i Shepherdstown i West Virginia. De vil bort på bærekraftspørsmålene som plager denne oppdrettsfiskens omdømme ved å dyrke den i landbaserte tanker uten bruk av antibiotika eller hormoner. De har akklimatisert fisken til å vokse i ferskvann og har gjenbruk av 99 prosent av vannet samtidig som den reduserer mengden av villfisk som kreves for å mate dem.  

Det neste trinnet i å bevise at konseptet fungerer – og er levedyktig nok til å bli adoptert av den bredere oppdrettsnæringen – ved å vise at det selger i markedet. Konsistente forhold året rundt kan gi denne typen havbruk et økonomiske fortrinn sammenlignet med villfisk, tilgjengeliggjort fra en nærliggende kilde med en sunn fisk som ikke engang svømmer i farvannet ved Chesapeake Bay.

Freshwaters første batch ble introdusert for markedene i Maryland og Virginia i slutten av mars, og vil være tilgjengelig til midten av mai i supermarkedkjeden Wegmans fiskedisker og på mer enn et dusin restaurantmenyer. Det betyr at Washingtons forbrukere nå får den første smaken av den eneste laks i USA oppdrettet med denne teknologien.

Connor Boney, markedssjef for sjømatleverandøren JJ McDonnell som distribuerer produktet som Springhill Salmon, sier at hans kunder ser frem til muligheten for å selge «en virkelig lokalprodusert atlantisk laks.»

Jeff Lewis, sjefskokk på restauranten Chart House i Alexandria, sammenligner teksturen av fisken som for en godt gradert tunfisk, og legger til at smaken kunne «gi king laks kamp om pengene».

– Det som er fint med dette landbaserte systemet er at du kan stort sett gjøre det hvor som helst i landet, sier Wegmans regionsjef Rich Martin til Washington  Post. Han mener det er viktig å forbedre de miljømessige konsekvensene særlig når det gjelder laks, den mest populære sjømat, som han sier selger «som kylling i kjøttavdelingen.»

Som et forskningsanlegg, har The Freshwater Institute ikke som mål å presse ut laks året rundt. Deres fisk vil ikke være tilgjengelig i markedet igjen før om åtte til ti måneder.