Fire ganger mer antibiotika i landbruk enn i oppdrett

1399

Til tross for at det bare produseres vel 300.000 tonn kjøtt i Norge, er det fire ganger større forbruk av antibiotika i kjøtt enn i oppdrettsfisk. Ifjor ble det til sammenligning produsert over 1,2 million tonn oppdrettsfisk her til lands.

Påstanden om at det er så mye antibiotika i oppdrettsfisken er en seiglivet myte. Ifølge Bergens Tidende er forbruket av antibiotika i norsk oppdrettsnæring redusert med 99 prosent fra toppåret 1987. Kildene er Veterinærinstituttet, Folkehelseinstituttet og Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Vestlandets største avis spanderer en helside på saken torsdag.

– Fra midten av 80-tallet var riktignok bruken av antibiotika ekstremt høyt. Blant annet på grunn av kaldvannsvibriose og Hitra-syken. Men fra midten av 90-tallet og frem til idag er under én prosent av oppdrettsfisk blitt behandlet av antibiotika årlig, sier Atle Lillehaug, fagansvarlig for fiskehelse ved Veterinærinstituttet, til BT.

Lillehaug forklarer den store reduksjonen i antibiotika i oppdrettsnæringen med stadig mer effektive vaksiner for laks og ørret. De to artene står bak over 90 prosent av Norges oppdrettsproduksjon.