– Begrenset overføring av endosulfan fra fôr til fiskefilet

940

I tillegg til at grenseverdien for plantegiften endosulfan i fôr til landdyr er 20 ganger høyere enn laksefôr, viser en forskningsrapport at overføring av endosulfan fra fiskefôr til fiskefilet har vist seg å være begrenset.

«Overføring av endosulfan fra fiskefôr til fiskefilet har vist seg å være begrenset», fremgår det av forskningsrapporten «Tolerance of Atlantic salmon (salmo salar) to dietborne endosulfan assesed by haematology, biochemistry histology and growth». Rapporten er ført i pennen av forskere ved Nifes, EWOS Innovation og Universitetet i Plymouth, og ble fremlagt i 2010.

– Jeg understreker at vi er innenfor alle lover og regler som er satt av de relevante myndighetene. En skal være trygge på fôret, sier kommunikasjonsdirektør Marit Husa i fôrleverandøren Skretting til iLaks.

«EUs maksimale grense for endosulfan i komplett fôrmateriale for fisk er mist 20 ganger lavere enn enn maksimalinnholdet i annet fôrmateriale», heter det videre i forskningsrapporten.

Skretting er en del av det nederlandske fôrkonsernet Nutreco, som også har betydelig aktivitet innen dyrefôr. Husa ønsker ikke å kommentere det faktum at grenseverdiene for landdyr er vesentlig høyere enn for fisk, og viser til at det er en annen del (agri-divisjonen) av Nutreco.

Problemet med plantegiften endosulfan er en konsekvens av at fôrprodusentene av bærekrafthensyn må redusere fiskeolje i fôret og bruke mer vegetabilsk olje i fôret. Ifølge Husa er det særlig soya-olje som inneholder giftstoffet endosulfan.

Flaskehalser er en del av utfordringene for fôrprodusentene som av bærekraftsperspektiv må se på alternative råvarematerialer.

– Da vi knekte koden for å bruke mindre fiskemel, var det et kvantesprang ved å bruke andre råvarer i fôret. Det er ikke råvarene i seg selv, men mikrokomponentene råvarene består av som er det sentrale for fôr. Det er veldig bra for et bærekraftperspektiv, påpeker hun.

– Derfor har Skretting 100 millioner kroner i forskningsbudsjett, og vi driver forskning kontinuerlig for å være ledende få dette området, legger Husa til.