Ut av opplagsbøyene

Kommentarer
874

West Venture. Transocean Searcher. COSL Pioneer.

De ruver der de ligger. Tre oljerigger på rad og rekke, fortøyd ved oljebasen CCB på Ågotnes. På andre siden av Hjeltefjorden, ved verftet på Hanøytangen, kan en skimte ytterligere en, Deepsea Atlantic.

De ligger uvirksomme. I bøyene.

Rekordopplag
Når en kan legge til grunn en tommelfingerregel om at hver rigg normalt betjenes av to supplybåter, forstår en hvorfor det nå ligger 50 supplyskip i opplag i Norge, ifølge iLaks’ søsteravis Maritime.no.

Oljeprisen ligger nede på andre året. Arbeidsledigheten stiger daglig.

Det er historiske dimensjoner på dette.

Populisme
September. Valget står for døren. Miljøpartiet De Grønne ligger godt an, basert på et populistisk budskap om ytterligere nedbygging av norsk industri. Ikke bare olje, men også klimavinneren fiskeoppdrett, den nest viktigste eksportindustri i landet. Samfunnsøkonomisk leveres et regnestykke som slett ikke går opp, noe som understreker rollen som protestparti.

Konstraster: Lerøy Vests oppdrettsanlegg ved Ramsøy skimtes foran «Deepsea Atlantic» som overhales på Hanøytangen. Foto: Trine Forsland

På den annen side messer fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) ved enhver mulig anledning om 2050-visjonen og en seksdobling av norske marine næringer. En sektor som er, og vil forbli i mange år, dominert av dynamoen lakseoppdrett.

Kontrasten mellom regjeringens 2050-visjon og dets løfte om å øke lakseproduksjonen med inntil seks prosent hvert annet år er påfallende. Det blir det ingen seksdobling av dette på 35 år.

Realisme
Derfor er det nye toner statssekretær Amund Drønen Ringdal kommer med, når han sier: «Vi har ikke lenger den luksusen hvor vi kan sløse med ressursene våre. Vi har heller ikke lenger den luksusen at vi kan komme med fromme politiske målsetninger før lønnsomme og sikre arbeidsplasser langs kysten».

Les også: – Arbeidsplasser før fromme mål

Det er kloke ord. Selv om det setter kaffe latte i halsen for miljøsiden. Verdiskaping er undervurdert. Industrinedskjæring kan ikke erstattes av subsidiert havvind- eller solkraft. Ikke blir det særlig sysselsetting av det heller.

Det er kloke ord av en politiker som kjenner kystens utfordringer anno 2015. En som avviser festtalene og romantikken på venstre fløy med beinharde realiteter for sysselsetting, skatteinntekter og verdiskaping.