Skattedrevet kapitalflukt er en historisk mulighet – for Norges laksekonkurrenter

Kommentarer
0

Regjeringens politikk svekker Norges posisjon i laksemarkedet.

– Oppdrett til havs er dødt i Norge, sa Steven Rafferty. – En kan ikke investere ti milliarder kroner i en rigg, og så oppleve om ti år at myndighetene innfører grunnrenteskatt offshore, sa Cermaq-sjefen fra scenen under NASF-konferansen som går av stabelen denne uken.

Grunnrenteskatt ilegges kun ordinær oppdrettsvirksomhet i sjø. Ikke til offshore oppdrett – på åpent hav. Det er nettopp det, muligens noe paradoksalt, som stopper utviklingen av offshore-oppdrett her til lands.

Da vil oppdretterne heller ha grunnrenteskatt med en gang, slik at staten kan være med å investere (ved skattefradrag av utgifter for inntektservervelse) etter samme modell som oljeutvinning i Nordsjøen. En oppdrettsrigg er ekstremt kapitalkrevende – ikke helt ulikt en borerigg for olje.

Flagger ut
Nettopp denne usikkerheten knyttet til skatt gjør at SalMar vurderer nå å flytte sin offshore-satsing til utlandet.

– Vi har sett på 30 land, og vi har en «short list» som vi ser nærmere på, sa Trine Sæther Romuld, finansdirektør i SalMar Aker Ocean, og viste frem et verdenskart som markerte de mest attraktive og aktuelle områdene. Det er farvannet utenfor Chile og Argentina, Canada (både øst- og vestkysten), samt Skottland, Island og Færøyene, som er mest aktuelt. Gitt de samlede at rammebetingelsene er akseptable.

Aslak Berge. Foto: Athina Forsland Berge

– Målsetningen er fortsatt, om noen år, å ha en produksjon på 150.000 tonn – globalt, understreket hun.

Blant disse landene er altså Island. På Sagaøya er det den reneste laksefeber nå. Både til sjøs og til lands.

«Landbasert oppdrett av laks er en historisk forretningsmulighet» var det unisone budskapet fra de tre islandske oppdretterne Laxey, First Water (tidligere Landeldi) og Geo Salmo da de presenterte seg på NASF-konferansen.

Les også: Landbaserte ambisjoner på Island: – På vei til å skape den fjerde søylen i islandsk økonomi

First Water sikter på å slakte 2.000 tonn i år, og melder seg med det på i kampen om å være verdens største landbaserte lakseoppdretter i 2024 – sammen med Salmon Evolution og tapssluket Atlantic Sapphire.

Islendingene kan komme til å ta over ledertrøyen i dette segmentet. Nærings- og fiskeridepartementet har nemlig midlertidig stoppet tildeling av nye konsesjoner til nye landbaserte oppdrettsanlegg i Norge.

Skatt
Dette kommer på toppen av grunnrenteskatten som har fryst ordinære capex-investeringer for 30 milliarder kroner. Parret med økt utbytte- og formueskatt gjør det at også norske investorer og oppdrettere heller satser pengene sine i utlandet.

De bygger eller finansierer landbaserte oppdrettsanlegg i Island, Kina, USA, Sverige, Storbritannia eller Spania. Og tar med seg ekspertisen til leverandørindustrien. Her eksporteres både kapital og know-how.

Konsekvensen er naturligvis at Norge med dette egenhendig bygger opp fremtidig laksekonkurranse fra andre land, og reduserer sin egen markedsandel, i det som har vært en norsk paradegren siden slutten av 1960-tallet.

Alt dette er altså en villet politikk fra regjeringen Støre.