Når STIM selges til et utenlandsk oppkjøpsfond, er det en direkte konsekvens av regjeringens skattepolitikk

Kommentarer
0

Spesielt overraskende var det ikke.

Etter at Jim-Roger Nordly like før jul ble skatteflyktning til Sveits, ble fiskehelseselskapet STIM, som han selv har etablert og bygget opp, lagt ut for salg. Dette skjedde samtidig med at et annet norskeid fiskehelseselskap, Benchmark Holding, ble utlyst for salg.

Mandag ble det kjent at det svenske oppkjøpsfondet Summa Equities har fått tilslaget på en eierposisjon på 75 prosent i STIM.

Kaster kortene
At det nettopp er et utenlandsk oppkjøpsfond som sikrer seg aksjemajoriteten i STIM, bør ikke overraske noen. iLaks skrev følgende på lederplass 23. januar:

«Når kyndige industrielle aktører som Kverva og Nordly ikke makter å få ut større verdier, og til slutt kaster kortene, hvorfor vil andre makte det?

Aslak Berge. Foto: Athina Forsland Berge

Da er det kanskje mer nærliggende med finansielle kjøpere. Ikke minst private equity, oppkjøpsfond, som lenge har vist interesse for leverandørindustrien til oppdrettsnæringen».

Utvikles
Private equity har en lang eierhistorikk i fiskeri- og oppdrettsnæringen. Selskaper som Findus, Pharmaq, Sølvtrans, Aquaship, Maritech, Mørenot, Milarex og EWOS har alle vært eid av private equity-fond.

Hva er forretningsstrategien til private equity?

Risikokapitalselskaper spesialiserer seg på å investere i selskaper utenfor børs, det vil si private, og opptrer som aktive eiere. Deretter rydder, investerer og utvikler de nye eierne selskapet over typisk tre til syv år, før det legges ut for salg eller børsnoteres, noe som også kan gi en exit for eierne.

Seinest i forrige uke solgte et annet PE-selskap, Broodstock, seg ut av Maritech, etter å ha vært eier der i syv år.

Ofte kjøpes selskapene med lånte penger, med minimalt av egenkapital, noe som kan gi heftig gevinst og egenkapitalavkastning ved et godt salg.

Private equity har da også over tid vist seg å være en svært lønnsom strategi. Da Altor og Bain kjøpte EWOS fra Cermaq, innebar det en selskapsverdi på 6,5 milliarder kroner. Altor og Bain snudde seg rundt, to år senere, og solgte EWOS til den amerikanske råvaregiganten Cargill for 12,3 milliarder kroner. Mer enn en dobling av prisen på to år.

Direkte konsekvens
Det er kjedelig, ikke minst for Skatteetaten, når virksomheter selges og flagges ut. Det som er ekstra leit her, er at salget er en direkte konsekvens av regjeringen Støres skattepolitikk. Arbeiderpartiets støttespiller LO sin frittaltende leder Peggy Følsvik har sågar lovet å «ta de rike».

Ikke bare har den rødgrønne regjeringen strammet opp utbytteskatten, til heftige 37,8 prosent, men utenlandske eiere betaler heller ikke særnorsk formueskatt, og har dermed høyere betalingsvilje for et selskap som STIM enn norske interessenter. At den norske kronen har svekket seg markant etter at Støre & co inntok regjeringslokalene i september 2021, gjør også prisen enda mer lukrativ for en utenlandsk kjøper.

NOK vs USD. Kilde: Infront