Tidligere i vinter stoppet Hviterussland importen av norsk ørret. Samtidig trapper nabolandet Ukraina kraftig opp.
Hviterussland var Norges største kjøper av oppdrettet ørret i fjor. Det lutfattige øst-europeiske landet konsumerte imidlertid ikke all fisken selv. Det meste av fisken ble videreeksportert til Russland, som landet har en felles tollavtale med.
Full stopp
I romjulen meldte de russiske veterinærmyndigheter, Rosselkhoznadzor, at de ville suspendere sertifisering for leveranser av norsk ørret og laks til Russland. 27. desember rapporterte iLaks at Russland stoppet transittsalget av laks og ørret via Hviterussland fra og med 9. januar 2020.
Årsaken var at russiske veterinærmyndigheter skal ha funnet rester av forbudte og skadelige stoffer gjentatte ganger i fiskeprodukter laget av norske råvarer videresendt til Russland.
Russland innførte importforbud mot norsk laks og ørret i august 2014, i kjølvannet av Vestens økonomiske sanksjoner mot landet etter nedskytingen av et malaysisk passasjerfly.
Import
Et mindre fiskevolum har likevel vært lovlig å importere gjennom transittlandet Hviterussland. Mye av importen har gått gjennom det gigantiske foredlingsanlegget til Santa Bremor, i utkanten av grensebyen Brest. På fabrikken foredler 4.400 ansatte laks, sild, surimi, kaviar, blekksprut, reker og skjell. Totalt tilbys omlag 500 forskjellige produkter, og disse produktene selges videre til mer enn 80 land.
- Les også: Her er åpningen på Hviterussland
Nå synes ørretimporten å ha funnet andre veier, muligens også inn i Russland.
Ukraina har nemlig kjøpt 887 tonn fersk ørret så langt i år. Det er mer enn en firedobling fra i samme periode i fjor. Per uke seks i fjor hadde Ukraina til sammenligning importert 198 tonn ørret, viser eksportstatistikk fra Norges Sjømatråd.
Ingen enkeltland har kjøpt mer norsk ørret enn nettopp Ukraina i 2020 Den voldsomme importøkningen har forøvrig skjedd på høyere priser i år mot i fjor.
Nabolandene Ukraina og Hviterussland har begge grenser til Russland.