Her er åpningen på Russland

Nyheter
1720

Hviterusslands lakseimport bestemmes i stor grad av en fabrikks produksjonskapasitet.

Like ved motorveien M1 i utkanten av grensebyen Brest i Hviterussland ligger Santa Bremor. Den massive foredlingsfabrikken har 4.000 ansatte, og produserer fileter, koteletter, saltet og røkt laks. Den har også eget fryseri. Anlegget har et vidt sortiment: Foruten laks, foredles sild, surimi, kaviar, blekksprut, reker og skjell. Totalt tilbys omlag 500 forskjellige produkter, og produktene selges videre til mer enn 80 land.

Både norske og russiske industrikilder bekrefter overfor iLaks at Santa Bremor er åpen til å eksportere norskprodusert oppdrettslaks til Russland – på lovlig vis.

Foredlede produkter
– De kan eksportere videreforedlede produkter av laks, men ikke ren transitt. De tar også filetprodukt av sild. Det har ikke vært noen stopp der, såvidt jeg vet, sier en norsk fiskeeksportør til iLaks.

Årsaken er at Hviterussland har sammen med Kasakhstan en felles tollunion med Russland. Så selv om storebror Russland har innført importforbud på blant annet norsk og skotsk laks, er det ingenting i veien for at Hviterussland og Kasakhstan kan importere, foredle og videreeksportere norsk og skotsk laks til Russland. Selv om importforbudet tar sitt utgangspunkt i opprinnelsesland for fisken.

Dominerende aktør
Santa Bremor har tidligere kjøpt opp foredlingsvirksomheten til Russian Sea, Russlands største fiskeimportør, i Hviterussland. I forrige uke importerte Hviterussland 358 tonn fersk laks, cirka 18 vogntog, fra Norge, ifølge Norges Sjømatråd. Etter det iLaks erfarer gikk brorparten av dette til Santa Bremor.

Den russiskspråklige nyhetstjenesten FlashNord meldte i august at Santa-Bremor har økt sitt salg av norsk oppdrettslaks til Russland med 30 prosent.

Santa Bremor er den klart største foredlingsfabrikken i Hviterussland, og landets lakseimport er i stor grad bestemt av Santa Bremors produksjonskapasitet.

Langt fra havet
Med sin plassering i det hviterussiske innlandet, 354 kilometer fra Kaliningrad og strendene ved Østersjøen, kan Brest fremstå som en noe original plass å ha et fiskeforedlingsanlegg. Det er imidlertid ikke mer enn en kort biltur til en annen storforedler av laks, polske Suempol, som holder til i småbyen Bielsk Podlaski. Begge disse foredlingsanleggene nyter godt av arbeidsintensiv produksjon med lave lønnskostnader.

Festningsbyen Brest, også kjent som Brest-Litovsk, er særlig kjent for den såkalte Brest-Litovsk-avtalen om fred på østfronten mellom Tyskland, Østerrike-Ungarn og Russland. Avtalen ble fremforhandlet midt under den russiske revolusjon og ratifisert av Sovjetkongressen 15. mars 1918.

iLaks har prøvd, men foreløpig ikke lyktes i å få en kommentar til saken fra Santa Bremor.