Rundt 400.000 fisk skal ha gått tapt på grunn av sel-angrep.
Det kom frem på TriNation-konferansen i Bergen denne uken. Her hadde over 100 personer samlet seg for å få siste status på fiskehelse fra Norge, Skottland, Irland og Færøyene.
– En av hovedårsakene til dødelighet i 2023 var sel-angrep, sa Debes Christiansen fra det færøyske mat- og veterinærtilsynet i sitt innlegg.
Sel-byks
Christiansen hadde med seg en oversikt over årsaker til laksedødelighet, som viste at håndtering av fisken, sår, «ukategoriserte» grunner og sel-angrep var blant de største truslene i 2023. Ifølge denne skal seler ha ført til at rundt 400.000 fisk gikk tapt.
Dette er en kraftig oppgang fra årene før, da sultne seler ikke fikk like store konsekvenser for oppdrettsvirksomhetene.
Christiansen fortalte også at det ikke lenger er lov for oppdrettere å skyte selene. Praksisen med lakseoppdrettere som felte gråsel på Færøyene skal ha opphørt, da det i 2020 kom et forbud mot å avlive sjøpattedyr i forbindelse med akvakultur.
Prøver å avverge
I stedet må oppdrettere prøve andre, forebyggende tiltak for å få bukt med eventuelle sel-utfordringer. På konferansen fortalte Christiansen at man blant annet har forsøkt å bruke lyder, og nøter med et klebrig stoff som selene visstnok skal mislike. Lydene skal ha hatt lite effekt, mens sistnevnte tiltak er relativt nytt. Dermed vet man ikke enda om tiltaket har god effekt.
«Gråsel samhandler ofte med lakseoppdrettsanlegg når de spiser nær anleggene og i noen tilfeller går inn i merdene, og skader utstyret og oppdrettsfisken» stod det om de færøyske selene i en utredning om akvakultur fra ICES Aquaculture Overviews i 2022.
Av de andre dødsårsakene tok håndtering (som de siste fem årene har ført til størst tap av laks) livet av nesten 600.000 fisk i fjor, mens sår førte til tap av rundt 500.000 fisk – ut fra oversikten å bedømme. Andre dødsårsaker som tok med seg noen hundretusener fisk, var hendelser knyttet til smoltifisering – og sykdom.