Russland stopper import av norsk laks og ørret via Hviterussland

Nyheter
2482

Hviterussland har utviklet seg til å bli Norges største kjøper av ørret. 9. januar vil transittsalget til Russland stenges.

Etter at Russland stengte sine grenser for norsk laks og ørret i august 2014, som mottiltak mot Vestens økonomiske sanksjoner i forbindelse med Krim-krisen og nedskytingen av et malaysisk passasjerfly over Øst-Ukraina, har stormakten knapt kjøpt et kilo norsk laks eller ørret.

Tollavtale
Men det har gått en del norsk laks og ørret inn til Russland via nabolandet Hviterussland, som har en felles tollavtale med Russland.

Faktisk er det ingen land som har kjøpt mer ørret fra Norge enn nettopp Hviterussland i 2019.

Like før jul kunne iLaks rapportere at russiske veterinærmyndigheter, Rosselkhoznadzor, i et brev til hviterussiske veterinærmyndigheter har gitt uttrykk for bekymring for kvaliteten på videreeksportert laks og ørret fra Norge.

Funn
Russerne skal ha funnet rester av forbudte og skadelige stoffer gjentatte ganger i fiskeprodukter laget av norske råvarer videresendt til Russland.

Med denne bakgrunnen har russiske veterinærmyndigheter tatt initiativ til at de kan inspisere norske oppdrettsbedrifter.

Responsen fra Mattilsynet har vært lunken.

Suspendere
25. desember meldte Rosselkhoznadzor at de vil suspendere sertifisering for leveranser av norsk ørret og laks til Russland.

«I forbindelse med avslag fra den Mattilsynet om å inspisere oppdrettsproduksjonsbedrifter av EAEU-spesialister, sendte Rosselkhoznadzor et brev til veterinærtjenestene i landene i Den europeiske økonomiske union med en forespørsel fra 9. januar 2020 for å sikre forebygging av forsyninger til den russiske føderasjonen av fiskeprodukter fra norske råvarer (laks, ørret),» skriver Rosselkhoznadzor på sine hjemmesider.