Forbrukerrådet vil at oppdrettslaks skal merkes med sykdomshistorikk. Det er det ikke noe poeng i, mener Sjømat Norge.
Forbrukerrådet ønsker å opplyse om fisken man kjøper i butikken har vært syk og døende før slakt, skriver NRK.
– Både norske lakseoppdrettere og andre matprodusenter må ta innover seg at norske forbrukere ønsker å vite mer om produksjonsforholdene og om dyrevelferden, sier Forbrukerrådet leder, Inger Lise Blyverket, til NRK.
Sjømat Norge mener på sin side at det ikke er behov for en slik merkeordning.
Ser ikke hensikten
Direktør for havbruk i Sjømat Norge, Jon Arne Grøttum, sier til NRK at det ikke har betydning for mattrygghet eller kvalitet om fisken har vært syk før slakt.
– Jeg kan ikke se at det har noe som helst hensikt, sier Grøttum.
Ifølge Grøttum ville myndighetene hatt slike ordninger på plass fra før av, dersom det var hensiktsmessig.
– Jeg tenker at dette er et irrasjonelt forslag, fortsetter han.
Kortsiktig
Blyverket mener på sin side at det vil være kortsiktig av oppdrettere å la være å merke med sykdomshistorikk, skriver NRK.
– Etter hvert vil det ikke være noen forbrukere igjen som vil spise fisk som ikke har det bra under produksjon og avliving, sier hun.
Blyverket tror at en merkeordning vil kunne føre til bedre fiskehelse.
Grøttum i Sjømat Norge påpeker at havbruksnæringen allerede er underlagt et strengt forvaltningsregime, med strenge regler knyttet til fiskehelse og mattrygghet.
Den siste tiden har vært preget av medieoppslag om problemer med fiskehelse og dødelighet, blant annet i NRK, som i forrige uke hadde flere saker om massedød i Lerøy sine merder, som følge av gjellesykdom.
Groteske bilder fra syk fisk i hardt rammede Arctic Fish-anlegg på Island (eid av Mowi) har også vakt oppsikt.