Rykteflom etter fusjonsamtaler mellom NRS og Midt-Norsk Havbruk

Nyheter
1955

Det legges ikke lengre skjul på at det pågår samtaler om sammenslåing av de to børsnoterte oppdrettselskapene NRS og NTS. Naboen Salmonor kan også bli en del av fusjonen.

Ryktene om en sammenslåing av Norway Royal Salmon (NRS) og NTS har gått i ukesvis.

– Det har flytt informasjon om dette i mange uker. Det er utrolig at børsnoterte selskap holder på slik, sier en kilde med kjennskap om saken.

Spekulasjonene løp enda høyere etter at IntraFish (bak betalingsmur) tirsdag publiserte en sak, basert på uttalelser fra flere anonyme kilder:

– Det er masse spekulasjoner og rykter om hvordan strukturen blir. Gåsø har en plan. Det er svært sannsynlig at NRS og Midt-Norsk Havbruk (heleid av NTS – red. anm.) finner sammen. De passer godt geografisk, og det er synergier. Jeg tror også at Salmonor blir en del av det nye oppdrettsselskapet, sier en av dem. SalMar skal også ha vist interesse for å kjøpe Salmonor, sies det.

NRS’ storprosjekt: Arctic Offshore Farming. ILLUSTRASJON: NRS

Diskusjoner
Salmonor-sporet fremheves også av kilder iLaks har snakket med:

– Salmonor sin utfordring er at de har flere minioritetsaksjonærer som er holdt utenfor de diskusjoner som har vært, bemerker en kilde.

Etter hvert ble ryktene så mange og høylydte at NRS og NTS i en felles børsmelding sent tirsdag kveld bekreftet av det var hold i dem: 

«Det foregår sonderinger, men utfallet av disse er på nåværende tidspunkt uavklart. Eventuelt ytterligere opplysninger vil bli offentliggjort på egnet tidspunkt.»

Sterke mann
Med hånd om 39 prosent av aksjene i det integrerte brønnbåt- og servicerederiet og oppdrettselskapet NTS, er det Helge Gåsø som er den sterke mann. NTS guider et samlet slaktevolum på 22.850 tonn laks, i Norge og på Island, i 2020.

NRS, på sin side, guider et slaktevolum på 43.600 tonn laks i år – basert på anlegg i Nord-Norge og Island.

NTS eier, via Frøy-gruppen, 16,2 prosent av NRS. Det gjør selskapet til den største aksjonær i trondheimselskapet. Samtidig sitter Helge Gåsø på 29,5 prosent av selskapet Havbruksinvest, som eier 9,7 prosent av NRS og med det er fjerde største aksjonær.

NRS’ hovedkvarter ved Nidelven i Trondheim. FOTO: Aslak Berge

Søker vekst
De Gåsø primært må overtale om bytteforholdet og en fusjon mellom NTS og NRS er de andre storeierne i sistnevnte, nemlig Måsøval Eiendom (12,9 prosent), Norway Fresh (10,3 prosent), Egil Kristoffersen & Sønner (8,8 prosent) og Hellesund Fiskeoppdrett (3,8 prosent).

– Det som ikke har lekket noe informasjon om er hva Helge tenker om Island og hva han og Lars Måsøval eventuelt har diskutert. Det er jo naturlig om de to har snakket om en fusjon på Østkysten, og Lars må vel ha Helge med seg for å få dette til, påpeker en industrikilde.

Noen bombe er det definitivt ikke. Helge Gåsø søker vekst. Han er en konsernbygger. iLaks skrev på kommentarplass allerede samme dag som det ble kjent at Gåsø la inn Frøy-flåten og NRS-aksjene sine inn i børsnoterte NTS: «Lite tyder på at predatoren og kremmeren Gåsø nøyer seg med kontroll i NTS. NTS er et verktøy for å få hånd om mer, kanskje særlig av aksjebeholdningen i NRS.»

Mens NRS ved børsens stengetid tirsdag ettermiddag hadde en markedsverdi på 10,1 milliarder kroner, verdsettes egenkapitalen til NTS til 8,8 milliarder kroner.

Det har ikke lyktes iLaks å få en kommentar til saken fra verken NTS eller NRS grytidlig onsdag morgen.

Aquatraz G3. FOTO: Midt-Norsk Havbruk