The comeback kid

Kommentarer
13631

Kløkt, kremmerinstinkt og driftsfokus, men også en ukuelig vilje til å lykkes. Nå er Helge Gåsø tilbake på høyden.

Han er trygt innenfor kategorien lakseveteran, selv om Helge Gåsø ikke er eldre enn 58 år. Det virker nærmest som en mannsalder siden han som 27-åring tok over som produksjonssjef i Frøya Fiskeindustri, og senere avanserte til posisjonen som administrerende direktør i Frøya Holding.

Slukt
Oppdretts- og foredlingselskapet ble seinere slukt av Atle Eide og Hydro Seafood (eller Mowi som det heter i dag). Gåsø var med en periode der også, som oppdrettsdirektør i Hydro Seafood, før han hoppet av og heller bygget opp sin egen forretning.

Det var Midnor, som etter fusjonen med foredlingstunge Astor, var en fullgod konkurrent til rivalen Gustav Witzøe og SalMar. Midnors vekst var imidlertid, i motsetning til SalMar, tungt lånefinansiert, og tålte ikke uværet som blåste opp i laksemarkedet like etter årtusenskiftet.

Aslak Berge

Temmelig nær lakseprisbunnen, en brennvarm sommerdag i 2003, ble Gåsø fravristet aksjene i det som lignet et gryende livsverk, Midnor. Nedsyltet i gjeld ble oppdrettselskapet tvangssolgt av banken – til bergensbedriften Lerøy.

Lerøy tjente inn handelen på et halvt år, idet lakseprisene snudde bratt opp kort tid etter.

Nær døden
Det var noe av en «nær døden»-opplevelse. Gåsø var nede, men ikke utslått.

Han slikket sine sår, og bygget seg møysommelig opp igjen med eiendom, servicebåter og en aksjepost i det salgssamvirket som etterhvert utviklet seg til NRS slik vi kjenner det i dag; en effektiv lakseoppdretter til ti milliarder kroner. Børsnotert i Oslo, med hovedkontor i Trondheim, men med oppdrettsaktivitet i arktiske strøk, i Norge og Island.

I dag sprakk nyheten om at Gåsø legger inn Frøy-flåten og NRS-aksjene inn i en fusjon med et annet stort midt-norsk selskap, NTS. Med 39 prosent av aksjene, blir  styregrossisten Gåsø den ubestridte sjefen i det integrerte oppdretts- og serviceselskapet NTS.

Riktig tidspunkt
Som største NTS-eier, disponerer han et sammenslått selskap hvis største aktivum er eierposten på 1,7 milliarder kroner i NRS.

Lite tyder på at predatoren og kremmeren Gåsø nøyer seg med kontroll i NTS. NTS er et verktøy for å få hånd om mer, kanskje særlig av aksjebeholdningen i NRS.

Men da må en satse på riktig tidspunkt, med riktig finansiering. Det vet Helge Gåsø bedre enn de fleste.