Ødsling med bokpenger

Kommentarer
1047

Det behørig forhåndsvarslede fem binds bokverket «Norges fiskeri- og kysthistorie» ble lansert under NorFishing-messen i Trondheim nylig. Ifølge Fiskeribladet Fiskaren har bokprosjektet kostet 27 millioner kroner. I tillegg kommer 13 millioner kroner som universitetene i Volda, Tromsø, Bergen og Bodø har bidratt med. 40 millioner kroner, altså.

Slapp respons
Redaktør for bindet om norsk havbrukshistorie, Edgar Hovland, var, ifølge avisen, ikke spesielt takknemlig for bidragene til verket fra havbruksnæringen.

– Jeg har hatt følelsen av å skrive en bok havbruksnæringen ikke ville ha, sa han under lanseringen i Trondheim. Finansieringen av havbrukshistorien kostet alene fem millioner kroner.

40 millioner kroner for et slikt bokverk høres fullstendig vanvittig ut. Hvis det heller ikke er synlig etterspørsel etter det, bør bjellene ringe. Ikke bare for bidragsytere og forfattere, men også for de som finansierer gildet.

Hvis en legger til grunn et salg som tilsvarer en gjennomsnittlig boktittel i Norge, 500 stykk, legger til at det slipper gjennom nåløyet og blir kjøpt inn av bibliotekenes innkjøpsordning, lander det på et salg på 2.000 bøker. Multipliseres dette med fem bind, totalt 10.000 bøker, krever det en pris på 4.000 kroner per bok for å gå i null.

Ikke bedriftsøkonomisk forsvarlig
Dette bokprosjektet er åpenbart ikke motivert av kommersiell suksess. Det er forsåvidt uproblematisk. Men det er uansett mange forlag som lever av bestillingsverk, autoriserte historier og biografier. Disse vil garantert kunne tilby en pakke til en brøkdel av denne kostnadsrammen. Selve det grafiske arbeidet og trykking av bøkene koster trolig godt under en hundrelapp per bok.

En bør også spørre seg om dette er et prosjekt som en bør drive kronerulling for å få til. Hvis bøkene har en brukbar research og er skrevet med et minimum av spenstighet, burde historien i seg selv kunne bære et salgbart budskap.