NRS skal produsere mer i Finnmark – betalte 30 millioner kroner for økt produksjonskapasitet

Nyheter
894

Det tikker stadig inn meldinger om hvem som har kjøpt en prosent vekst til fastpris.

25. februar gikk fristen ut for å søke om vekst til fastpris. Det er mottatt søknader fra om lag 50 selskaper. Disse har ifølge Nærings- og fiskeridepartementet betalt inn nærmere 800 millioner kroner for over 5.000 tonn økt produksjon. Det er over 95 prosent av det som var tilgjengelig, og prisen per tonn var på 156.000 kroner.

Resten av veksten kan kjøpes under en lakseauksjon, som er utsatt til august.

Ga 30 mill. for vekst i Finnmark
iLaks har sendt en forespørsel til Fiskeridirektoratet hvem disse 50 selskapene er, men foreløpig foreligger det ingen liste. Dette har blant annet sammenheng med at det først skal utarbeides et skjema for heving av kjøp.

– Endelige tall vil ikke foreligge før etter hevingsfristen er utløpt, opplyser Fiskeridirektoratet, og legger til at antakelig er det departementet som først publiserer dette.

Men iLaks har tidligere omtalt flere av vekstkjøpene, blant annet til Bolaks, Cermaq og Grieg Seafood. Norway Royal Salmon (NRS) har også kjøpt vekst for sin offshore-merd.

I et annet dokument går det fram at NRS i tillegg har kjøpt vekst i produksjonsområde 12, altså Vest-Finnmark. Totalt har den børsnoterte oppdretteren betalt 30.420.000 kroner for 195 tonn. Mowi har for øvrig også kjøpt vekst i det samme området. Storoppdretteren har gitt 1.404.000 kroner for å få lov å produsere ni tonn laks mer.

I Øst-Finnmark (produksjonsområde 13) har Lerøy Aurora betalt et vederlag på nærmere 12.480.000 kroner for en vekst på 80 tonn.

Unntaksvekst
Et stykke sør, i produksjonsområde 4 som strekker seg fra Nordhordland til Stadt, har Eide Fjordbruk betalt 2.496.000 kroner for en vekst på 16 tonn på lokalitet Eikebærånæ. Samme selskap har betalt 5.460.000 kroner i vederlag for en økning på 16 tonn tilknyttet lokalitet Hisdalen i produksjonsområde 3, som går fra Karmøy til Sotra.

PO3 og PO4 er fra myndighetenes side definert som henholdsvis «gult» og «rødt», som i utgangspunktet betyr at man ikke får vokse. Oppdrettere har imidlertid mulighet til å søke om unntaksvekst uavhengig av miljøstatus i produksjonsområdene, dersom en lokalitet er blitt godkjent av Mattilsynet som følge av visse vilkår i produksjonsområdeforskriften var innfridd.

I produksjonsområde 3 har også Quatro Laks, som er en del av Tombre-gruppen, kjøpt vekst. Totalt har selskapet gitt 2.964.000 kroner for å produsere 19 tonn tonn ekstra på lokaliteten Sagvik. Tombre Fiskeanlegg har også kjøpt vekst på denne lokaliteten. Selskapet har betalt inn 3,9 millioner kroner for 25 tonn MTB.

Alsaker Jordbruk har kjøpt vekst på vegne av Sunnhordland Fjordbruk, Fjelberg Fjordbruk, Tysnes Fjordbruk og Nordsjø Fjordbruk i produksjonsområde 3 tilknyttet lokalitet Bryggelandsholmane. Her er det betalt 5.460.000 kroner for 35 tonn vekst.

Det er imidlertid viktig å understreke at selskapene som er omtalt over kan ha kjøpt ytterligere vekst. I tillegg kan altså oppdrettere velge å heve kjøp innenfor fristen.