Norske selskaper sentrale i ny internasjonal allianse for miljøvennlig global sjømatproduksjon

Nyheter
664

Den globale sjømathandelen domineres av en håndfull store selskaper som kontrollerer opp mot 16 prosent av jordens viktigste fiskeressurser. Disse åtte selskapene, som påvirker den globale sjømathandelen, uttrykker en sterk bekymring for utviklingen i havet som følge av manglende miljøstrategi og mangelfull styring av fangst. I en kunngjøring anerkjenner disse selskapene, som blant annet inkluderer Cermaq, Cargill, EWOS og Marine Harvest, sitt ansvar.

– Stadig flere ser til havet for løsninger på de globale mat- og klimautfordringer verdenssamfunnet står overfor. Kun gjennom å styrke vårt globale samarbeid vil vi finne gode bærekraftsløsninger som kan øke matproduksjonen fra havet, sier Einar Wathne, President i Cargill Aqua Nutrition og styreleder i Norwegian Centres of Expertise, The Seafood Innovation Cluster.

Bærekraft
– Dette er en god start på noe som kan bli viktig i å forbedre bærekraften i sjømat. For det første fordi det er et ekte globalt initiativ. For det andre, og like viktig, knytter det sammen utfordringer i fiskerier og i havbruk. Jeg ser frem til å ta vår felles forpliktelse over i konkrete handlinger, sier Knut Nesse, konsernsjef i Nutreco.

De åtte selskapene går sammen for å redusere det globale omfanget av ulovlig og uregulert fiske. De vil også rette opp mangler i rapportering og dokumentasjon i verdikjeden for å forhindre ulovlig fiske og slavearbeid knyttet til sektoren. Initiativet er unikt fordi det går på tvers av nasjoner, store havområder og bransjeinteresser. Å samle sentrale sjømataktører fra Asia og Europa i et felles initiativ er et viktig skritt i retning for å videreutvikle en klimavennlig og bærekraftig industri.

– Vi er en del av en liten, men veldig innflytelsesrik gruppe, og vi har et ansvar for å sørge for at sjømatnæringen ikke bare er lønnsom, men også bærekraftig i tråd med FNs utviklingsmål, spesielt knyttet til havet. Denne gruppen selskaper har en global kraft som kan gjøre en forskjell, sier Geir Molvik, konsernleder i Cermaq Group.

Trygg og sunn
– Muligheten for å produsere protein med svært lavt CO2-utslipp gjør at akvakultur er en av de mest bærekraftige måtene å produsere mat på. Verden trenger trygg, sunn og god mat produsert på en bærekraftig og effektiv måte. Hele 70 prosent av kloden er dekket av vann, men kun 2 prosent av maten vår kommer fra havet. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier Alf-Helge Aarskog, konsernsjef i Marine Harvest.

Det nye initiativet kommer som resultat av forskning utført av Stockholm Resilience Centre (SRC) ved Stockholms universitet. I 2015 identifiserte senteret de 13 største selskapene som i stor grad styrer verdens sjømatmarked, enten det handler om oppdrettsfisk eller fiskeri. Forskningsprosjektet ga opphav til ideen om å samle de globale sjømataktørene og skape en enhetlig transformering av sjømatnæringen. Et møte mellom selskapene i november har nå resultert i initiativet Seafood Business for Ocean Stewardship.

Redde
– Vi er utrolig glade for at så mange av disse selskapene takket ja til å være med. Det viser at de anerkjenner sin rolle og at de forstår hvor viktige de er i arbeidet med å utvikle og redde verdens fiskeressurser, sier Henrik Østerblom, prosjekleder og forskningssjef ved Stockholm Resilience Centre.

Forskning fra USA viser at bedre forvaltning og styring av fangsten av ulike fiskebestander kan ikke bare redde verdens fiskeressurser, men også gjøre den betydelig mer lønnsom. Resultatet kan øke fortjenesten med nærmere 53 milliarder dollar. Selskapene vil følge opp arbeidet i 2017 med diskusjoner rundt konkrete tiltak som skal iverksettes.

Selskapene som deltok på møtet og som står bak initiativet er: Maruha Nichiro Corporation, Nippon Suisan Kaisha, Thai Union Group, Marine Harvest, Dongwon Industries, Nutreco, Cargill Aqua Nutrition og Cermaq Group.