Nærmer seg bunnen

Kommentarer
863

Sesongmessig faller lakseprisene tilbake på seinsommer og høst. Det er så sikkert at en kan stille klokken etter det. Like sikkert er det at spotprisene snur opp i løpet av høsten.

I de siste fem år har har prisbunnen kommet i uke 43 hele fire ganger. Kun én gang har lakseprisen sesongmessig bunnet ut før det. Det var i gullåret 2013, et år preget av alvorlig manko på fisk i fjerde kvartal. I fjor snudde prisene opp allerede i uke 38.

Ekstraordinære tider
Historiske priser, fra 1990-2013, viser et sesongmessig bunnpunkt først i uke 46. Men de siste fem-seks årene har vært ganske ekstraordinære, både i form av tilbudsvekst og snittpriser. Så oddsene taler mer for uke 43 enn 46.

Uke 43 er den nest siste uken av oktober. Det er ikke lenge til.

Selv om først Russland, siden Kina, har stengt sine grenser for norsk laks har snittprisen hele veien holdt seg over 30 kroner per kilo. Det vitner om et kruttsterkt underliggende laksemarked.

– I høst har det vært helt vilt. Det har vært storpolitikk hele veien. Men det er gøy også. En får virkelig kjørt seg og snudd seg rundt. Det er en kjekk jobb, kommenterer en vestlandseksportør til iLaks.

Nettopp eksportørenes fleksibilitet har, i hvertfall så langt, sørget for å holde snittet over 30 kroner. Skal prisen falle ned på 20-tallet, må det trolig skje i løpet av de neste tre-fire ukene.

Finansiell fisk
Det er naturligvis ikke bare kjøperne og selgerne av fysisk fisk som er opptatt av sesongmønsteret for lakseprisen. Det er finansmarkedet også. Foruten de som handler fiskederivater på råvarebørsene, er også aksjeanalytikerne og deres investorkunder i ferd med å finsikte prisbunnen. Mens analytikerne grubler på når de skal oppgradere sektoren/enkeltaksjene, sitter investorer i San Diego, Milwaukee, Boston, New York, Miami, London, Paris, Amsterdam, Stockholm, Helsinki, Moskva og Tokyo med ett spørsmål: Når skal vi kjøpe lakseaksjer?

Det bør skje før det snur. For da kan det bli trangt i døren.