Nå skal 3,3 millioner vårsmolt fra Sundsfjord ta turen ut i den store merden

Nyheter
0

Ny avdeling klar til bruk etter 17. mai.

Ifølge kalenderen og smolten er det vår, men i Sundsfjord, en times kjøretur sør for Bodø, er det alt annet enn vårstemning. Tett snødrev og lavt skydekke dekker tidvis all utsikt i den lille bukta med det store smoltanlegget. Heldigvis kommer glimt av blå himmel, som muliggjør et bilde som både viser teksten på lua og brønnbåten som har lagt til kai.

Elin Rønnåbakk og kollegaene i Helgeland Smolt, har 3,3 millioner fisk som skal ut til kundene i disse dager. «Ro Sailor» la til kai grytidlig denne morgenen, og etter noen timers venting er de nå i full gang med å pumpe opptil 50.000 smolt i timen.

De nye hallene ved anlegget i Sundsfjord begynner å ta form. I døråpningen til veksthall 1, står tekniker Geir Arne Hagevik. Han har ansvaret for at pumpa går som den skal.

– Denne hallen er helt ny, og det er første gang jeg er med å levere smolt fra hallen. Selv om pumpa er den samme, så er hallen ny. Det er viktig å få erfaring i hvordan den fungerer. Litt småfeil her og der, men neste gang blir det ingen, smiler Hagevik fornøyd.

Geir Arne Hagevik, tekniker i Helgeland Smolt, avd. Sundsfjord. (Foto: Steve Hernes).

En fornøyd kunde på besøk
Inne i anlegget møter vi på en av eierne og kunde, Gifas. Arbeidende styreleder, Morten Lorentsen, er på en rundtur til smoltleverandørene. Dagen før besøkte han Grytåga Settefisk utenfor Mosjøen, og nå er det fisk og folk i Sundsfjord som får besøk.

– I morgen går turen videre til Helgeland Smolt sitt anlegg i Tjongsfjorden, i Rødøy kommune. Vi i Gifas skal få levert 500.000 fisk fra Helgeland Smolt til årets vårutsett, sier Morten Lorentsen.

– Fisken skal være mellom 100 og 400 gram, og alle skal ut i lokaliteten Leirvika, like i nærheten her, sier han.

Driftsleder Elin Rønnåbakk har ansvaret for de 17 ansatte ved anlegget. Hun ser frem til alt er ferdig i forbindelse med utvidelsen av anlegget.

Tidlig i 20201 startet arbeidet med det nye bygget, som har fire adskilte RAS-avdelinger. Den nye kapasiteten blir 11.600 kubikk tilpasset fisk opp til 1.000 gram. De 4.700 nye kvadratmeter skal også romme nytt fôrlager og tekniske rom.

– Planen er å ha en formell åpning etter 17. mai, der vi tar i bruk de nye karene. Det er noe småtterier som gjenstår før vi kan si vi er ferdig. Litt utfordringer skaper det jo med den forsinkelsen vi har hatt med utbygginga. Det er jo fisk og biologi vi har med å gjøre, så litt omdirigering har vi vært nødt til å gjøre, sier Rønnåbakk.

Elin Rønnåbakk, Birgitte Iversen, Marita Stavnes og Thomas Elnan. (Foto: Steve Hernes).

23-åring med fem års fartstid
Inne i hallen ved kar 1, står hun sammen med tekniker Thomas Elnan (32) og driftsoperatørene Marita Stavnes (23) og Birgitte Iversen (23). De to sistnevnte vokste opp i den samme bygda, Neverdal, og gikk sammen på akvakulturlinja ved den videregående skolen på Inndyr. Med læretida inkludert, kan Stavnes allerede markere fem år i jobb for Helgeland Smolt.

– I dag skal vi sørge for å få fisken fra karet og over til «Ro Sailor». Det viktigste er å passe på at oksygennivå er rett, og at vi har god kontakt med mannskapet ombord på brønnbåten.  Fisken skal være riktig bedøvet, sier Stavnes.

Det svømmer, eller rettere sagt svimer, rundt 140 tonn smolt i karet. Den ser rimelig avslappet og bekymringsløs ut, noe som nok skyldes virkningen av nellikoljen i Aqui-S.

– Vi sprer Aqui-S jevnlig ut i karet, men det er viktig å ikke bedøve for mye. Fisken kan da bli så bedøvet at den sovner av. Da kan det bli tett i slangen, noe må vi unngå, sier Birgitte Iversen.

– Det er veldig god plass i karet, men fisken legger seg i overflaten. Derfor ser det ut som det «koker i karet», og gjør at det ser ut som det er trangere om plassen enn det virkelig her, sier Iversen.

Vekstkar1 ved Helgeland Smolt sin avdeling i Sundsfjord. (Foto: Steve Hernes).

Det meste skjer på nettbrett
Fisken tar veien ned gjennom røret, som ligger midt i karet, og derfra pumpes den videre ut til brønnbåten få hundre meter unna. Med en hastighet på vel tre meter i sekundet, bør det ikke ta for lang tid. Kapasiteten er 50.000 fisk i timen, men alt avhenger også av kapasiteten som er i brønnbåten, forteller de to driftslederne. Thomas Elnan har vært her i et halvt års tid som tekniker.

– Min jobb er å sørge for at alt går som det skal, og at pumpene fungerer. Så langt har alt gått fint, sier han. Det er ikke ofte noe galt skjer, og i følge Rønnåbakk har pumpa bare sviktet to ganger de tretten årene hun har vært her.

– Vi har full kontroll på alle verdiene i vannet på nettbrettet. Det følger vi med på hele tiden. Oversiktsbildet viser kar, biofilter og løftepumpe. Det meste av prosessen gjør vi på nettbrettet. Kun et par ventiler ute i hallen må justeres manuelt, forteller Marita Stavnes.

I løpet noen formiddagstimer skal all fisk være kommet seg over i «Ro Sailor», så over i ei merd for så å vokse seg til en laks, som kanskje kan selges for hundrelappen kiloet, til neste sommer.

«Ro Sailor» ligger til kai i Sundsfjord, klar til å ta i mot dagens levering av vårsmolt. (Foto: Steve Hernes).