Nå setter fôrbåten «Aleksander Gusev» kursen fra Cargill Bergneset til ubåtfjorden på Kola

Nyheter
0

Skal sikre livsviktige forsyninger til russiske lakseoppdrettere.

De hadde lastet pellets i big bags i flere dager. Et stykke ut på ettermiddagen søndag 20. mars kastet de fortøyningene. Da forlot fraktebåten «Aleksander Gusev» Cargills fôrfabrikk på Bergneset, nær Storsteinnes i indre Troms. Kursen ble satt ut Balsfjorden mot Tromsø, for deretter å dreie mot nordøst.

Endelig destinasjon er Ura Guba, innerst inne i en militært lukket fjordarm, like vest for Murmansk.

Les også: Her er den russiske fôrbåtens neste seilas – fra Skretting til Cargill

Ura Guba. Kart: Google Earth

Fjordarmen Ura Guba, eller Ura-bukten, må forøvrig ikke forveksles med Polyarny Inlet, som løper inn mot Severomorsk og Murmansk, foreviggjort i åpningsscenen til «The hunt for the Red October».

Forsyninger
Vinteren er streng her nord, med mørketid og lave sjøtemperaturer. Lavsesong for fôring av laks.

Men det er, ifølge nettstedet Vesselfinder, den tredje turen lasteskipet tar siden slutten av januar.

Forsyningene må sikres. Uten fôr kan en ikke oppdrette laks.

For Russland må produsere sin egen oppdrettslaks nå. Til og med Chile og Færøyene har sluttet å sende varene sine dit. De fleste øvrige lakseproduserende land har vært underlagt importforbud til det store russiske markedet siden august 2014.

Topphemmelig
29 år gamle «Aleksander Gusev», som seiler under russisk flagg og med russisk mannskap, er den faste fraktebåten Skretting og Cargill bruker når de skal frakte fôr til oppdretterne på Kola. Normalt vil fôrselskapene bruke mer moderne og teknologisk sett avanserte fartøyer, gjerne med norsk mannskap, men disse kommer ikke inn mot anleggene til oppdrettskundene i nordvestlige Russland.

«Aleksander Gusev». Foto: Vesselfinder

Særlig ikke etter at Russland gikk til angrep på nabolandet Ukraina. Krigen raser nå på sin fjerde uke, med store tap av menneskeliv på begge sider. Blant våpnene som brukes mot flybaser, boligblokker og artilleristillinger er cruise-raketter, avfyrt fra krigsskip i Svartehavet.

Ura Guba ligger et par kilometer sør for den topphemmelige ubåtbasen Vidyayevo. Her ligger atomubåter i Akula, Sierra og Oscar II-klassen. En av disse, «Kursk», som gikk til bunns i Barentshavet i august 2000, var en Oscar II-klasse.

Russian Aquacultures oppdrettsmerder ved Ura Guba. Foto: Blogger51

Tett på Kreml
I Ura Guba holder Russian Aquaculture til. Det er Russlands største lakseoppdretter. Selskapets største eier, familien Vorbobyev, har nære politiske bånd til Russlands forsvarsminister Sergei Shoigu.

Les også: Vorobyov om Russlands forsvarsminister Shoigu: «Politisk gudfar»

Uten Kremls og Nordflåtens velsignelse kan en bare glemme å drive forretningsvirksomhet i fjordarmene mellom norskegrensen og Murmansk.

Kola er strategisk svært viktig for Russland, særlig siden halvøyen har isfrie havner, som historisk sett har vært mangelvare og en achilleshæl for stormakten i øst.

Angrepsubåt av Akula-klassen. Foto: Wikipedia

Kontroversielt
At vestlige fôrselskaper som Cargill og Skretting leverer fiskefôr til Russland, som att på til har importforbud for norsk laks, er kontroversielt. Konkurrenten BioMar har allerede avsluttet sin forretningsvirksomhet i Russland, sammen med en lang rekke andre multinasjonale selskaper, herunder Coca-Cola, McDonalds, Apple, Nike og IKEA, for å nevne noen få av dem.

Cargills fabrikk på Bergneset. ARKIVFOTO: Aslak Berge

Les også: Russlands største oppdretter eier to smoltanlegg i Norge. Og har nære bånd til Kreml

Cargill, som er USAs største privateide selskap, har forøvrig fortsatt ikke bekreftet overfor iLaks hvorvidt de faktisk sender fôr til oppdretterne på Kola.

Tidligere har Cargill uttalt at de vil trappe ned i Russland, men også sagt at «mat er en grunnleggende menneskerettighet og bør aldri brukes som et våpen».

Russland er forøvrig godt forsynt med mat – i kraft av å være verdens tredje største kornprodusent.

«Aleksander Gusev» ventes å ankomme Ura Guba ved lunsjtider torsdag 24. mars, ifølge AIS-loggen på Marine Traffic.

Oversikt over Nordflåtens baser vest for Murmansk. Illustrasjon: Wikipedia