Cargill vil trappe ned i Russland: – Mat er en grunnleggende menneskerettighet og bør aldri brukes som et våpen

Nyheter
0

Men den amerikanske fôrkjempen vil, til tross for omfattende internasjonalt press, ikke stemple ut.

iLaks har lenge jaktet et svar fra Cargill om selskapet leverer fôr til russiske oppdrettselskaper. For fiskefôrkonkurrentene Skretting og BioMar har det vært atskillig enklere å kommunisere dette; Skretting leverer fôr, mens BioMar har valgt å kutte ut fôrleveransene til russiske oppdrettere.

Cargill har verken avkreftet eller bekreftet at selskapet leverer fôr til Russland.

Les også: Slik legger Cargill lokk på fôrsalget til Russland

Onsdag kunne iLaks rapportere at den russiske fôrbåten «Aleksander Gusev» var på vei fra Skrettings fabrikk på Børøya, til Cargills fabrikk på Bergneset. «Aleksander Gusev» er den båten som normalt frakter fôr til Russian Aquaculture og Russian Salmon på Kola.

Trapper ned
Cargill uttalte fredag, ifølge nettstedet US.news, ​​at de trapper ned sine forretningsaktiviteter i Russland, men vil fortsette å drive «essensielle» matanlegg der.

Cargill eier 51 prosent av kornterminalen i Pivdenny ved Svartehavet. Foto: Neptune Cargill

En annen råvarehandler, Archer-Daniels-Midland (ADM), reduserer også aktiviteten i Russland. Generelt sett har landbruksselskaper har vært tregere enn oljeselskaper, rederier og detaljister til å kunngjøre at de begrenser russisk virksomhet etter Moskvas invasjon av Ukraina.

«Mat er en grunnleggende menneskerettighet og bør aldri brukes som et våpen,» uttaler Cargill.

Les også: Bulkskip innleid av Cargill rammet av «bombe eller granat» i Svartehavet

Fjernet informasjon
Cargill fjernet denne uken detaljer om sine virksomheter i Russland og Ukraina fra sine nettsider. Cargill har tidligere sagt at selskapet sysselsetter rundt 2.500 mennesker i Russland, med investeringer på mer enn 1,1 milliarder dollar.

Cargill-båten»Yasa Jupiter». Foto: Wikidata

En talsperson for Cargill sier at informasjonen ble fjernet fordi investeringsbeløpet ikke var korrekt. Selskapet nekter å gi et oppdatert tall om sine russiske investeringer.

Suspendert
Konkurrenten ADM sier i en uttalelse at fotavtrykket i Russland var svært begrenset, og at de ville «skalere ned operasjoner i Russland som ikke er relatert til produksjon og transport av essensielle matvarer og ingredienser».

En annen konkurrent, Bunge, sa torsdag at de hadde suspendert enhver ny eksportvirksomhet fra Russland, men oljeforedlingsanlegget er fortsatt i drift der og betjener hjemmemarkedet. Bunge har 121 millioner dollar i totale eiendeler i landet, ifølge SEC.

Louis Dreyfus Company (LDC), den fjerde i kvartetten av de såkalte ABCD-selskapene som dominerer global kornhandel, sier at de suspenderte sine russiske operasjoner 4. mars.