Her er den russiske fôrbåtens neste seilas – fra Skretting til Cargill

Nyheter
0

Fiskefôrkjempene sikrer fortsatt oppdrettsdrift på Kola.

Den ankom Stokmarknes klokken 0554 tirsdag morgen etter en seks dagers seilas fra Murmansk. Den 82 meter lange fôrbåten «Aleksander Gusev» er oppkalt etter en gammel russisk ishockey-helt.

– Båten er den som russiske oppdrettere bruker fast til å hente fiskefôr, opplyser en velplassert fôrkilde til iLaks. Han ønsker ikke navnet sitt i avisen.

– Den laster på Stokmarknes idag med videre destinasjon Bergneset, forteller han.

Leverer
Fabrikken på Bergneset, i indre Troms, er den amerikanske fôrgiganten Cargills nordligste fabrikk.

Mens Skretting for lengst har bekreftet at selskapet leverer fôr til de russiske lakseoppdretterne på Kola, har Cargill, etter en lang betenkningstid, verken bekreftet eller avkreftet noe som helst.

Ifølge Marine Traffic ligger fraktebåten i skrivende stund fortøyd ved Skrettings fiskefôrfabrikk, like ved Nordlaks’ foredlingsanlegg på Børøya, utenfor Stokmarknes. «Aleksander Gusev» bærer russisk flagg. Lastekapasiteten, på 1.598 tonn, er helt essensiell for lakseoppdretterne på Kola. Uten fôr kan de ikke oppdrette fisk.

Kart: Google Earth

De to ledende lakseoppdretterne, Russian Aquaculture og Russian Salmon, holder til på Kola. Merdene flyter i fjorder kontrollert av den russiske nordflåten. Nærmeste naboer er atomubåter og destroyere. Utlendinger har ingen adgang. Båndene til det russiske forsvaret, som for tiden driver angrepskrig i Ukraina, er tette her.

Og nettopp dette gjør kunderelasjonene mellom fôrselskapene og de russiske oppdretterne svært kontroversielle.

Støtter krigen
Tidligere idag kunne iLaks fremvise bilder av Murmansk-guvernør Andrei Chibis iført en svart hettejakke merket med «Z», symbolet som er påmalt store deler av de russiske stridsvogner, lastebiler og mobilt artilleri i Ukraina.

Den samme holdningen uttrykkes av Pechengas ordfører, Andrei Kuznetsov. Han har for sikkerhets skyld påmalt «Z» flere steder på bilen sin. Russian Salmon har plassert sine oppdrettsmerder i Pechengafjorden.

Ordfører Andrei Kuznetsov bil. Foto: Telegram