Mykotoksiner i fiskefôr

Nyheter
0

I 2021 tok Alltech ut ukentlige fôrprøver fra henholdsvis Ellingsen Seafood og Blom Fiskeoppdrett for å analysere det for mykotoksiner. – Resultatene overrasker, sier Sales and Project Coordinator i Alltech, Maren Skare.

Mykotoksiner er giftstoffer som produseres av forskjellige muggsopparter på blant annet korn som havre, hvete og rug. Produksjonen av disse giftige metabolittene kan forekomme på avlingen før innhøsting, men også under lagring. Fuktighet og temperatur er de viktigste faktorene for dannelse av muggsopp og toksiner. I Norge har vi spesielt utfordring med angrep av Fusarium på bygg og havre. Mykotoksiner gir ingen lukt eller smak, de tåler godt varme og kulde, og er vanskelig å fjerne fra mat og fôrråvarer.

Ellingsen Seafood og Blom Fiskeoppdrett ble valgt ut til dette prosjektet da de produserer laks i henholdsvis Nord-Norge og Sør-Norge. Ellingsen har i dette forsøket levert fôrprøver med høy fiskemelsblanding i motsetning til Blom som har levert fôr med lav fiskemelsinnblanding. Det ble tatt ut prøver ukentlig i over 12 mnd, totalt 104 prøver. Disse ble sendt til et uavhengig laboratorium i Belgia for analyse av mykotoksiner. Prøvene ble analysert for mykotoksinene; aflatoksin (B1, B2, G1 og G2), HT-2 toksin, ochratoksin A (ochraA), deoxynivalenol (DON), zearalenon (Zea), fumonisiner (Fum B1, B2) og T-2 toksin.

– Formålet med prosjektet var å avdekke om det eksisterer mykotoksiner i fiskefôret til laks i Norge og eventuelt i hvilke perioder det utgjør en utfordring for fiskehelsen, sier Skare.

Maren Skare i Alltech sier at resultatene fra mykotoksin prosjektet overrasker og gleder. Foto: Alltech

Fôr i endring
I 1990 besto fiskefôret av cirka 65 prosent marine råvarer. I dag har de marine råvarene i stor grad blitt erstattet av plantebaserte ingredienser som soya, solsikke, raps, mais, bønner og hvete. I takt med økt bruk av vegetabilske råvarer, og et våtere klima, øker også risikoen for giftstoffer i fôr til laks, skriver Alltech Norway i en pressemelding.

– Dette kan føre til dårligere fiskehelse og krever fokus fra fôrselskapene når de kjøper inn og analyserer råvarene før det brukes i fôr til laks, sier Skare.

– Resultatene fra mykotoksin prosjektet overrasker og gleder oss, sier Skare, da det ikke ble detektert noen form for mykotoksiner over grenseverdiene.

– Jeg tror ikke dette prosjektet er stort nok til å si at det ikke eksisterer mykotoksiner i fiskefôr, men at fôrprodusentene tar dette på alvor er helt tydelig, sier hun.

Mykotoksiner i fiskefôr utfordrer fiskehelsen
– Vi vet at fisk er mer følsom for mykotoksiner når flere former er til stede i fôret, sier Skare. – Et mykotoksin kan være til stede på et «trygt» nivå isolert sett, men når det kombineres med et annet mykotoksin kan begge virke synergisk og gi en mer signifikant toksisk effekt i fisken. EU har fastsatt anbefalt grenseverdier for de ulike mykotoksinene, men økt fokus og kunnskap de siste årene har ført til at EU vurderer å senke de anbefalte grenseverdiene.

Mykotoksinbinder
Alltech er et forskningsdrevet selskap som har utviklet og patentert en mykotoksinbinder (Mycosorb) og mykotoksin analyse (Alltech 37+) som har vært på markedet i over 20 år.

– Vi har testet utallige fôr og råvarer for mykotoksiner, sier Skare, – og vi vet hvor viktig det er at fôrselskapene har fokus på dette uavhengig av dyre- og fiskeart. Gris blir spesielt syke av mykotoksiner. De slutter å spise, får dårlig tarmhelse og det kan gå utover reproduksjonen.

– Vi har for eksempel grisebønder som tester alt fôr med Alltech 37+ som de tar inn på gården. Vi har ellers kunder som krever Mycosorb i fôret, da det er for krevende å følge med på fôr og batcher som kommer inn på gården. Bøndene velger altså ulik strategi med Alltech sine produkter, sier hun.

Konsekvensene av mykotoksinkontaminering i fiskefôr skiller seg ikke fra andre dyrearter og er direkte relatert til tap i produksjonen, da det kan føre til redusert vekst, nedsatt immunforsvar og organskader.

Alltech sin fôrfabrikk i Tyskland produserer fôr til over 20 ulike fiskearter. Regelmessig oppdages mykotoksiner i ulike råvarer som tas inn på fabrikken. Heldigvis er det utviklet et godt kvalitetssystem som tar ut disse råvarer slik at kundene kan være trygge på at det ikke finnes mykotoksiner i fôr som produseres ved Alltech Coppens sin fabrikk.

Fabrikken til Alltech Coppens i Tyskland Foto: Alltech