Mattilsynet varsler nedtrekk i produksjon. Dette svarer Mowi og SalMar

Nyheter
1753

Mowi og SalMar vurderer neste skritt etter at selskapene har fått varsel om reduksjon i produksjon ved lokaliteter, som har hatt alvorlige luseproblemer.

Roger Bekken. FOTO: SalMar

Fredag morgen skrev iLaks at Mattilsynet har sendt ut varsler om at det vurderes å vedta midlertidig redusert produksjon på lokalitetene Rønstad i Volda (Mowi), Voldnes i Herøy (Mowi) og Makrellskjæret i Flatanger (SalMar). Bakgrunnen for varslene er langvarige luseoverskridinger.

Luseproblemene på Rønstad og Voldnes omtalte iLaks allerede i september. Her ga Mattilsynet dagsbøter på rundt 9,1 millioner kroner til Mowi, som oppdretteren har klaget på.

Roger Bekken er konserndirektør for oppdrett i SalMar. Han sier selskapet nylig har mottatt varselet, og at dette skal vurderes før det gis et tilsvar innen svarfristen.

– SalMar beklager at de ikke har klart å holde lusenivået på et akseptabelt nivå i Flatanger høsten 2019. SalMar ønsker å understreke at det til tross for dette er gjort en meget god jobb fra de ansatte for å ivareta fiskevelferden, og for å holde lusenivået nede. Vi opplevde i perioden et uvanlig høyt lusepress, og valgte derfor å slakte ut lokaliteten fremfor å fortsette behandlingen, skriver Bekken i en e-post til iLaks.

Eivind Nævdal-Bolstad. FOTO: Mowi

Mowi slaktet ut nesten hele lokalitet Rønstad da luseproblemene stod på som verst.  I tillegg ble det slaktet ut på Voldnes.

Kommunikasjonssjef Eivind Nævdal-Bolstad i Mowi sier selskapet umiddelbart ikke er enig i vurderingene fra Mattilsynet.

– Vi vil nå svare på momentene Mattilsynet påpeker i sitt varsel om nedtrekk på de to anleggene, sier Nævdal-Bolstad.

Ifølge Mowi ligger klagen på dagsbøtene ennå til behandling.