Malt inn i et hjørne

Kommentarer
867

Den norske laksebiomassen var ved siste vareopptelling, ved utgangen av september, fire prosent under 2014-nivået. De siste ukenes luseslakt, kombinert med fallende fôrsalg, indikerer fortsatt biomasseslanking, år over år, i løpet av oktober – og inn i årets viktigste salgsperiode.

Et stalltips om manko på fisk til vinteren er ikke spesielt dristig.

Volumfall
Strengere praksis fra Mattilsynet har bidratt til å stramme inn tilbudssiden. Det har de siste par måneder vært mye fokus på lusekrise og tvangsslakt i Midt-Norge. Men ellers i landet har lusesituasjonen vært god. Faktum er at 2015 ligger an til å bli et av de beste luseårene (målt etter lus per fisk) de siste ti år.

I 2012 slaktet Norge snaue 1,2 millioner tonn laks. Det blir ikke særlig mer i år – eller neste år. Ifølge Sjømat Norge kan det i 2016 ved en normal temperatursituasjon forventes en liten reduksjon i slaktevolumet sammenlignet med 2015.

Gode underliggende produksjonsbetingelser til tross, Norges lakseproduksjon øker ikke.

Statssekretær Amund Drønen Ringdal (H) legger i et leserinnlegg skylden på den rødgrønne regjeringen, men et ubestridelig faktum er at lakseproduksjonen ikke har vokst nevneverdig etter at den blå regjeringen inntok regjeringskvartalene.

Drønen Ringdals utspill er defensivt, og det vet både han og statsråd Aspaker godt.

Floskler
Samtidig stiger landets arbeidsledighet i takt med at olje- og gassinvesteringene strupes. Obligasjonsmarkedet for supplyflåten er i praksis stengt, idet 68 båter nå ligger i opplag ifølge Maritime.no.

Redusert økonomisk aktivitet og sysselsetting er et språk alle folkevalgte kjenner.

Dilemmaet er åpenbart. For i motsetning til den hardt prøvede pertroleumsindustrien, er vekst i oppdrettsnæringen betinget av politisk vilje og beslutningsevne. Men enn så lenge er regjeringens favorittord «2050» og «omstilling» kun floskler. Nærings- og fiskeridepartementets mantra om bærekraftig og forutsigbar vekst har så langt kun vært tomme ord.

I 2017 er det nytt stortingsvalg. Solberg-regjeringen har i underkant av to år på seg på å snu sin posisjon.