Lunken forsommer

Kommentarer
726

Tar en på seg de riktig lange brillene, og sjekker snittprisen helt tilbake til 1990, har pristoppen for laks blitt nådd i uke 21.

Det er inneværende uke.


Men slutten av mai har ikke vært tiden for årets høyeste priser i de siste og svært så innbringende lakseårene. Faktisk har prisene stort sett falt i løpet av mai måned. Det skjedde i 2011, 2012 og 2014.

Slapp forsommer
Det blir heller ingen pristopp for året inneværende uke. Industriaktørenes prisdom før helgen var entydig: 35-36 kroner til oppdretter.

For pristoppene de siste årene har slett ikke kommet på forsommeren. De har stort sett inntruffet ved årets inngang eller slutt.

Også i 2015 har de foreløpig høyeste lakseprisene blitt oppnådd midtvinters, i januar.

God tilvekst
Hva så med sommeren? Foreligger det en gryende mankosituasjon på tilbudssiden? Eller er en godt forsynt? Hvor går spotprisene?

Ser en på biomassen, fisken som står i sjøen, var den på 644.000 tonn ved månedsskiftet mars/april, ifølge Akvafakta. Det var tre prosent over fjoråret. Ikke mye, men det er en god underliggende tilvekst i sjøen. Det akkumulerte fôrsalget per uke 20 er syv prosent over samme periode i 2014, ifølge samme kilde.

Fallende fremtidspris
Samtidig er det slaktet i underkant av syv prosent mer norsk laks i år mot i fjor. Det globale markedet preges av dempet etterspørsel fra Kina, men også fra oljeavhengige Russland og Brasil. Markedet oppleves som utfordrende, særlig når spotprisen stiger opp mot fem euro per kilo. Dette har vært et tema hele denne våren.

Markedsbalansen tilsier ikke en snarlig ubalanse med positivt fortegn. Skal en driste seg til en spådom, er det idag lite som tyder på en eksplosiv prisøkning med det aller første. Det er da heller ikke bakt inn i forward-prisen. Denne spår prisfall ut september. Og klatrende spotpris til, ja, nettopp, årsskiftet.