Kamp om arvesølvet

Kommentarer
851

De trodde de kunne gjøre til et rent nederlandsk anliggende, SHV og Nutreco. Men i ekte «Barbarians at the gate»-stil banket parhestene Cargill og Permira på døren i helgen, og sørget for at eierskapet i Nutreco kom i spill.

Les også: Budkrig om Nutreco

Det feier en konsolideringsbølge over verdens oppdrettsnæring. Storkapitalen spiller Pac-Man.

Styrt av følelser
For de som husker kampen om Cermaq i fjor sommer, som kulminerte med at den norske stat kjøpte opp Cermaq foran nesen på Marine Harvest, og deretter solgte ut fôrdivisjonen EWOS til to private equity-fond, avstedkom den prosessen betydelig støy og medieoppmerksomhet. Fokuset var følelsesstyrt og i kjernen var eierskapet til det norske arvesølvet.

Deler av diskusjonen blusset opp igjen nå i høst, da japanske Mitsubishi slukte Cermaq. Hva er arvesølvet og skal utlendinger kunne få eie det?

Mens salget av Cermaq, som produserer rundt fire prosent av Norges laks, ga en omfattende prinsipiell diskusjon om statlig eierskap, utflagging og disposisjonsrett for norske fellesressurser, har ikke kampen om nederlandske Nutreco fått like stor oppmerksomhet. Støyen ved fjorårets EWOS-salg har for lengst gitt seg. Nå selges den atskillig større fôrkonkurrenten Skretting – fra en utenlandsk aktør til en annen.

Hillevåg-lukten
Skretting er en pionérbedrift. Hillevågbedriften spilte allerede på 1960-tallet en avgjørende rolle i utviklingen av pellets, tørrfôr og det som idag er blitt oppdrettslaksens nøye utviklede meny. De tok oppdrettsfiskens ernæring fra frosne blokker med lodde og brisling til en sirlig sammensatt diett som hensyntar tilvekst, energiinnhold, fargesammensetning, vitaminer, bærekraft og immunforsvar.

Nederlandsk-eide Skretting produserer 1,8 millioner tonn fiskefôr årlig, og står bak omlag 40 prosent av oppdrettsfôret i Norge. Skretting utarbeider og produserer dietten til laksen, og spiller med det en sentral rolle innen sporbarhet og dokumentasjon av ernæring, matvaretrygghet og bærekraft. Skretting er en særdeles viktig bedrift for Norges oppdrettsnæring.

Forvalter av eierskap
Med det bakteppet er det forbløffende stille. Verken politikere, interesseorganisasjoner, oppdrettere, miljøvernere eller byråkrater har hevet stemmen. Men det burde de kanskje gjøre.

Nutreco har vært en utmerket og langsiktig eier i norsk oppdrettsnæring; både som fôrprodusent og som fiskeoppdretter. De har skjøttet sin eierrolle vel. Når selskapet nå har startet en salgsprosess, og ligger an til å bli kjøpt opp av et annet utenlandsk selskap, er dette en sak som i høyeste grad angår norsk oppdrettsnæring.