Kaller det kanadiske forbudet «merkelig»: – Skaper en veldig stor usikkerhet

Nyheter
0

Grieg Seafood frøs all investering i British Columbia etter myndighetenes forbudsmelding. Men ifølge toppsjefen, Andreas Kvame, er veien videre et åpent spørsmål.

Det sier han under «Vestland på børs», som arrangeres i Bergen onsdag. Tidligere på dagen fortalte Mowi at de nå skal i gang med å finne ut av fremtiden i British Columbia (BC), der myndighetene har varslet slutten for oppdrett i åpne merder innen juli 2029.

Grieg Seafood har på sin side stoppet opp all investering i området. Når det gjelder fremtidsutsiktene i BC sier Kvame, i likhet med Mowi-CEO Ivan Vindheim, at selskapet er åpne for alle muligheter.

– Det er en åpen prosess. Vi ser i utgangspunktet etter en partner, sier han til iLaks.

Les også: Mulig British Columbia-exit for Mowi: – Følelser og politiske agendaer har tatt over for fakta

Merkelig beslutning
– Usikkerheten i BC er fortsatt stor. Vi holder igjen på investeringene i området til vi vet mer om hvordan dette vil se ut i fremtiden, sier Kvame fra scenen på Scandic Hotel Flesland.

En av Grieg Seafood sine lokaliteter i British Columbia. Andreas Kvame forteller onsdag at selskapet ser etter langsiktige partnere i Canada, og at de så langt opplever grei interesse. Foto: Grieg Seafood

I juni fikk de meldingen om at myndighetene vil utfase tradisjonell oppdrett i området, som ligger vest i Canada. Ifølge Kvame ble ikke selskapet orientert i forkant om at dette forbudet lå på bordet. Han kaller det hele en merkelig beslutning fra myndighetene i Ottawa.

– Dette er en beslutning vi er veldig overrasket over, og som skaper en veldig stor usikkerhet, gjentar han.

Les også: – Kunngjøringen bidrar til en økende usikkerhet for internasjonale investeringer i British Columbia og Canada

Biologisk smell
Grieg Seafood kan med andre ord spare sin begeistring for den politiske sommeren i Canada. I tillegg har de hatt en vanskelig sommer på det biologiske plan – mildt sagt.

– Det har vært et ekstremt krevende andre kvartal, medgir Kvame.

Grieg Seafood ble rammet av både algesjokk, parasitter og maneter. I BC opplevde de ekstraordinært lave nivåer av oksygen. De biologiske utfordringene bidro til et negativt operasjonelt driftsresultat på -35 millioner kroner i andre kvartal, mot 547 millioner kroner i tilsvarende periode i 2023.

– Slettes ikke fornøyd
I Newfoundland, øst i Canada, holder Grieg fortsatt frem med byggingen av storsmoltanlegg. Der er produksjonen stabil. Ifølge toppsjefen skyldes det skuffende kvartalet i hovedsak situasjonen i BC, som er en «helt annen historie.»

Utfordringene vil mest sannsynlig også påvirke driftsresultatet i tredje kvartal negativt – med mellom 230 og 250 millioner kroner, har selskapet estimert.

– Vi er slettes ikke fornøyd med situasjonen, fastslår han fra scenen, men:

I Finnmark ble Grieg Seafood rammet av Spiro-smitte. Andreas Kvame melder om at det ikke skal være noe igjen av lakseparasitten i verken sjøen eller på settefiskanleggene i Finnmark. Her lokalitet Vannfjorden i Nordkapp kommune. Foto: Grieg Seafood Finnmark

– Når jeg ser på de andre regionene er det mye positivt å melde om. Både fra Newfoundland og de norske regionene, selv om vi i andre kvartal var påvirket av Spiro-smitte i Finnmark.