Jusprofessor mener staten kan ha bidratt til smugling av norsk laks til Kina

Nyheter
0

Mads Andenæs mener norske myndigheter kan ha medvirket til hvitvasking, og til smugling av norsk laks fra Vietnam til Kina.

Andenæs, som er jusprofessor på Universitetet i Oslo, påpeker overfor NRK at all oppdrettslaks som eksporteres fra Norge må ha helsesertifikater fra Mattilsynet.

I og med at store mengder norsk laks ble smuglet fra Vietnam til Kina mellom 2010 og 2017, i en periode der Norge i praksis var utestengt fra laksehandel med Kina, mener han at staten kan ha bidratt uaktsomt til ulovlig eksport til Kina.

– Dette er meget alvorlig, sier han til rikskringkasteren.

Ekstraordinær eksport til Vietnam
At norske myndigheter har skrevet ut helsesertifikatene, mener Andenæs er alvorlig både for staten – og for tilliten til slike helsesertifikater. Han mener myndighetene burde spurt seg selv hva som var grunnen til den økte eksporten til Vietnam.

Vietnam er i dag et voksende laksemarked for Norge. Rundt 2010 var imidlertid landet lutfattig, og norsk laks var ikke på menyen.

Foto: Illustrasjonsfoto

– På myndighetssiden har det vært kunnskap om disse handelsmønstrene. Altså ekstraordinært økt import til Vietnam. Og så har de utstedt disse helsesertifikatene, vitende om det. De burde da ha undersøkt om dette kunne være medvirkning til brudd på kinesisk rett, sier han til NRK.

Ifølge jusprofessoren kan utstedelsen av helsesertifikatene ha vært medvirkning til hvitvasking, og dermed vært straffbart.

Mattilsynets ansvar «stopper ved grensen»
Malin Florvåg leder avdelingen for internasjonalt samarbeid i Mattilsynet. Til NRK sier hun:

– Vi registrerte jo at varestrømmene endret seg. Vi så at handel til Kina gikk ned, og vi så at fisk blant annet gikk i økende grad til Vietnam. Men utover det så hadde ikke vi myndighet eller ansvar til å følge disse handelsstrømmene og fisken videre.

Florvåg påpeker at Mattilsynets myndighet er knyttet til å bekrefte at fisken er trygg å spise, og at den ikke medfører risiko for dyresykdom. Ifølge henne stopper Mattilsynets ansvar ved grensen.

SalMar under hardt vær
Andenæs har tidligere uttalt til NRK at SalMar bør etterforskes av Økokrim for deres påståtte rolle i laksesmuglingen. Norsk-kinesiske Yimin Dong, som hadde tette bindinger til oppdrettsgiganten, sitter fengslet i Kina for å ha smuglet norsk laks fra Vietnam til Kina.

Gustav Witzøe. Foto: Ronny Teigås

Dongs ektemann, Bjørn Wikne, hevdet i NRK Dagsnytt at SalMar og Gustav Witzøe var fullt klar over hva som foregikk. SalMar har gjentatte ganger avvist at de har vært involvert i, eller visst om, smuglingen av laks til Kina.

Les også: SalMar etter nye påstander om smugling av laks til Kina: – Feil

NRK har dokumentert hvordan SalMar har mottatt betaling direkte til sin konto fra smuglerdømte kinesere. SalMar står imidlertid fast ved at de ikke har vært involvert i videresalg eller håndtering av laks etter at den ble sendt til Vietnam.

SalMar er nå i dialog med Dongs ektemann, og har tilbudt seg å hjelpe Dong med hennes ønsker om å forbedre soningen og soningsforholdene.

Turbulent vennskap
Bakgrunnen for frysen mellom Kina og Norge for rundt ti år siden, var at den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris høsten 2010.

Fredsprisen til en som de kinesiske myndighetene mente var «en kriminell» skapte et iskaldt forhold mellom Norge og Kina. Dette gikk hardt utover laksehandelen. Før prisutdelingen hadde Norge en markedsandel på 97 prosent av salget av oppdrettslaks til Kina. Fra 2010 til 2011 ble Norges laksesalg til Kina halvert.

Les også: I tigerens øye: Norske gullgravere i Kina-markedet

Illustrasjonsfoto: Oskari Kettunen

Eksporten økte imidlertid til det mye fattigere nabolandet Vietnam, og omfanget av smugling av fisk fra Vietnam til Kina var betydelig.

Forholdet mellom Kina og Norge har de siste årene tatt seg kraftig opp, og Kina er i dag Norges største laksemarked i Asia.