SalMar etter nye påstander om smugling av laks til Kina: – Feil

Nyheter
0

SalMar benekter igjen at de har stått bak eller visst om ulovlig import av laks til Kina.

Det gjør selskapet i en pressemelding, etter at det ble hevdet i NRK Dagsnytt sin radiosending tirsdag morgen at SalMar – og Gustav Witzøe – var fullt klar over smuglingen av laks fra Vietnam til Kina som foregikk for snart ti år siden.

– NRK har omtalt Yimin Dong som SalMars Kina-sjef og hevder at SalMar har stått for og visst om ulovlig import av laks til Kina. Begge deler er feil, skriver selskapet.

Norsk-kinesiske Yimin Dong hadde bindinger til SalMar. Hun sitter nå fengslet i Kina for å ha smuglet norsk laks inn i landet fra Vietnam.

– De visste alt
Etter handelsfrysen mellom Norge og Kina, som følge av at Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010, stupte laksesalget til Kina. Eksporten økte imidlertid til det mye fattigere nabolandet Vietnam, og omfanget av smugling av fisk fra Vietnam til Kina var betydelig.

Smuglerruten for laks fra Vietnam til Kina. Foto: NRK

Les også: I tigerens øye: Norske gullgravere i Kina-markedet

I 2018 ble Yimin Dong arrestert, og senere dømt til 14 års fengsel, for å ha smuglet norsk laks fra Vietnam til Kina. Kvinnen hadde bindinger til SalMar, og det er hennes ektemann som i radiosendingen til NRK hevder at SalMar «visste alt» om at laksen som ble sendt til Vietnam gikk videre til Kina.

– De visste alt. De var fullstendig klar over at den fisken som gikk til Vietnam, så godt som alt, om ikke alt, gikk direkte videre til kunder i Kina, sier ektemannen i intervjuet med NRK.

Han påstår videre at også Gustav Witzøe visste alt om hva som foregikk.

Var forretningspartnere
Ifølge SalMar var Dong en viktig kunde og forretningspartner. De skriver at de i 2007, på initiativ fra Dong, etablerte en praksis der Dongs kunder kunne gjøre opp direkte med SalMar for fisken de kjøpte av hennes selskaper.

Dong har blitt omtalt i mediene, også i iLaks, som SalMars salgsrepresentant i Kina. Hun eide halvparten av selskapet SalMar Pacific.

– Yimin Dong har aldri vært ansatt i SalMar, skriver derimot selskapet i pressemeldingen.

Dong og SalMar skal imidlertid hatt planer om å etablere et selskap sammen i 2018, etter at de kinesiske restriksjonene mot Norge var avsluttet, ifølge SalMar. Dette rakk ikke å bli operativt før Dong ble arrestert.

Benekter anklagene
NRK hevder at flere oppgjør for fisken ble sendt direkte fra Kina til SalMar, for laks som kom inn fra Vietnam. SalMar står likevel fast ved at de ikke har vært involvert i videresalg eller håndtering av laks etter at den ble sendt til Vietnam.

– Så vidt SalMar vet har det aldri vært anført fra kinesiske domstoler eller landets myndigheter at SalMar skal ha medvirket til ulovligheter i Kina, skriver selskapet.

SalMar har også tidligere benektet for å ha vært involvert i smugling av norsk laks mellom Vietnam og Kina. I 2022 knyttet NRK Brennpunkt særlig SalMar og Sekkingstad til den ulovlige eksporten. Medier som Bergens Tidende antydet at Sekkingstad trolig visste hva som foregikk.

Begge selskapene har avvist at de hadde noe med laksesmuglingen å gjøre.

Filetering av fisk ved Sekkingstads anlegg på Skaganeset på Sotra. Foto: Tina Totland Jenssen

«SalMar kjenner ikke til om det har foregått skatteunndragelser eller andre ulovligheter i Kina og Vietnam knyttet til handel med norsk laks mellom de to landene. Vi vil understreke at SalMar naturligvis har nulltoleranse for alt som kan gi grunnlag for korrupsjon, hvitvasking, andre ulovligheter eller mistanke om dette» uttalte SalMars tidligere finansdirektør Trine Sæther Romuld til NRK i 2022.

Les også: SalMar og Sekkingstad knyttes til smugling av laks til Kina

Beklager overfor familien
SalMar skriver i pressemeldingen at Dongs ektemann, overfor NRK, har gitt uttrykk for frustrasjon og sinne over manglende hjelp fra SalMar.

– SalMar forstår at Yimin Dong og hennes nærmeste har havnet i en vanskelig situasjon, og er lei for og beklager at selskapet ikke klarte å etablere en bedre kommunikasjon om å yte humanitær hjelp til henne i 2019, skriver de.

Selskapet uttaler at de er villige til å gjøre dette, men at de vegret seg for å gripe inn i rettssaken den gang. Dette skal også ha vært av hensyn til Dong selv, skriver de, uten å utdype dette videre.

Ifølge laksegiganten er det nå dialog mellom dem og ektemannen til Dong, for å avklare om det er noe de kan gjøre i fellesskap for å hjelpe henne i sin nåværende situasjon.