Industripartiene?

Kommentarer
774

Arbeiderpartiet sitter med nøkkelen til denne saken, og signalene derfra er entydige: De vil ha gruvevirksomhet i Naustdal og sjødeponi i Førdefjorden. Industripartiet Ap står frem og på egne bein. Jonas Gahr Støre er tydelig og uten følge av SV, hvis kompromissløse miljøpolitikk ofte er i konflikt med næringsinteresser.

Tungindustri vs sjømat
Det er de nærings- og industrivennlige partiene Høyre, FrP og Arbeiderpartiet som sikrer stortingsflertall for vedtaket. Men her er en også næringsuvennlig mot en sektor som for landets eksportinntekter er viktigere enn bergverk og mineraler: Fiskeri- og oppdrettsnæringen.

Da den 36 kilometer lange Førdefjorden av regjeringen Stoltenberg ble utnevnt til nasjonal laksefjord i 2006, var hensikten å beskytte villaksen. To viktige lakseelver renner ut her. Innerst i fjorden, i Førde, munner Jølstra ut, lenger ute mønsterelven og utstillingsvinduet Nausta.

Villaksens ve og vel er lagt bort nå. Industripartienes, og særlig Arbeiderpartiets, holdning til Førdefjorden er i sannhet pragmatisk.

Miljø
Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) har lenge påtatt seg en rolle som et av regjeringens miljøalibi. Departementets lusegrense er satt så lav at den kan provosere frem nedsatt følsomhet og resistensutvikling mot lusemidler. Den vil også hemme vekst i havbruksnæringen. «Miljø og bærekraft» kommer i første rekke.

Avstanden til dette tankegodset er nærmest grotesk, når en ser på de 240 millioner tonn gruveslam og giftige kjemikalier som skal lempes i Førdefjorden de kommende 50 år.

240 millioner tonn er et tall som kan være vanskelig å ha et forhold til, men til sammenligning produserer Norge totalt 1,2 millioner tonn oppdrettslaks årlig.

Vedtaket er i strid med alle faginstansers råd, og her blir åpenbart Aspaker og statsrådkollega miljøminister Tine Sundtoft nedstemt og spilt ut over sidelinjen.

Om fire år
Etter planen starter Engebøprosjektet opp i 2019, ifølge gruveselskapet Nordic Mining. Natur og Ungdom har allerede rekruttert en lenkegjeng på 850 personer for å stikke kjepper i hjulene, når den tid kommer. Venstre har utpekt gruvedeponi-saken til sin viktigste miljøsak, og Eid-ordfører Alfred Bjørlo er blant dem som vil legge seg i lenker og begå sivil ulydighet for å stoppe sjødeponiet.

Ifølge Nordic Mining er et sjødeponi, å dumpe gruvemassene i fjorden, avgjørende for få lønnsomhet i mineralprosjektet. Selv om kun fem andre land i verden godtar metoden, er Førdefjorden ikke alene. Også i en annen laksefjord, Repparfjorden i Finnmark, planlegges sjødeponi.

Det kan bli travelt både for lenkegjenger og industripolitikere i årene fremover.